Kordurije gost 10. Salona stripa

Gost ovogodišnjeg jubilarnog, 10. po redu, Međunarodnog Salona stripa koji se održava u SKC-u je strip scenarista iz Francuske Silvan Kordurije, poznat po strip serijalima ''Šerlok Holms'' i ''Valkire''.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 29.09.2012.

14:34

Default images

On sarđuje sa četiri srpska crtača Leonom Pilipovićem, Vladimirom Lacijem Krstićem, Držaenom Kovačevićem i Živoradom Radivojevićem, a u intevjuu Tanjugu rekao je da mu je to velika čast.

Kordurije je ispričao da je ušao u svet stripa poželeći da crta, ali da je tada shvatio da nema talenta sa olovkom i tušem.

''Kretao sam se u društvu ljudi koji su se bavili ilustrovanjem ''roulplejing gejmsa'' - ratnih igara i družeći se sa njima spoznao sam da mi više leži da počnem da pišem scenarije'', ispričao je Kordurije, koji je u svet stripa ušao 2001. godine radeći na serijalu ''Salem La Noire'' sa Stefanom Kretijem i Sandrinom Korduri.

''Upravo kroz te igre (RPG) gde igrači postaju karakteri i koje su neka vrsta teatra pronalazio sam inspiraciju za svoje stripove'', objasnio je on, dodajući da ga je pored ratnih igara američki strip, a ne evropski, inspirisao da počne da se bavi strip scenarijem.

On je kazao da je veliki ''konzument literature i filmova naročito naučno fantastičnih'', a da su mu Stiven King i njegovo pisanje davali podstrek, kao i struktura pisanja Dena Simonsa i način na koji se on bavi žanrom naučne fantastike.

Kordurije je rekao da je delimično upoznat sa situacijom na strip-sceni u Srbiji preko stvari koje su mu pokazali agent Čaba Kopecki i strip crtač Dražen Kovačević, dodajući da nije u potpunosti upoznat kakve se vrste stripova u Srbiji prave i čitaju.

Napomenuo je i da su srpski crtači mnogo profesionalniji od francuskih.

On je rekao da ne bi želeo da izdvaja posebno rad na nekom serijalu, jer voli kako kreira svetove sa svojim saradnicima, međutim, ako bi trebalo da izdvoji posebno neki naslov onda bi to bio ''Šerlok Holms''.
''Posebno sam ponosan na svaku saradnju koju sam imao sa svojim crtačima'', primetio je strip scenarista.

Na pitanje na čemu trenutno radi, Kordurije je rekao da radi na drugoj knjizi ''Valkire'', kao i na drugoj knjizi ''Šerloka Holmsa'', ali da, takođe, radi i na jednom spin ofu (ogranku) ''Šerloka Holmsa'' koji je posebna knjiga i koju radi italijanski umetnik Alesandro Nespolino.

''U tom ogranku radi se o vremenu kada je Sserlok Holms prvi put odlučio da postane detektiv'', ispričao je Kordurije.

''U svojim serijalima o poznatom detektivu ne oslanjam se na pisanja Artura Konana Dojla, ja pišem svoje price koje pokrivaju onaj period od četiri godine kada je navodno Šerlok poginuo kada je imao dvoboj sa profesorom Morijartijem i kada su pali niz vodopad, pa sve do perioda njegovog povratka - ja upravo pokrivam taj perod od četiri godine u svojim scenarijima'', rekao je Kordurije.

On je dodao da će se od šeste knjige vratiti na onaj period od kako se poznati detektiv vratio.

Svi posetioci ovogodišnjeg Salona stripa, koji je počeo 27. septembra i koji se zatvara sutra, u prilici su da u Galeriji SKC-a vide izložbu, čiji je selektor Marko Stojanović, na kojoj se vide radovi u kojima je Silvan Kordurije sarađivao sa srpskim strip crtačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: