57. Sajam knjiga: od A do Š

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, 57. po redu, održaće se od 21. do 28. oktobra a otvoriće ga mlada mađarska književnica Noemi Seči, čija je zemlja gost ovogodišnjeg sajma.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 28.09.2012.

15:54

Default images

Ovogodišnji slogan sajma je "Od A do Š", što je prikladan moto budući da će posetioci moći na jednom mestu da vide kompletnu izdavačku produkciju između dva sajma, kazao je na konferenciji za novinare predsednik odbora Sajma knjiga Željko Ožegović.

On je rekao da je Mađarska počasni gost Sajma knjiga što je kako u političkom tako i u kulturnom interesu dve zemlje. Gostovanje Mađarske predstavlja priliku da se srpski čitaoci upoznaju sa novijom književnošću te zemlje.

Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic izjavio je da je velika čast biti gost jednog od najprestižnijih događaja u Beogradu, Srbiji a možda i Evropi. On je dodao da će se njegova zemlja potruditi da odgovori na visoke zahteve beogradske publike i da će gostovanje Sečijeve biti prilika da se srpska publika upozna sa mladim naraštajem mađarskih pisaca, budući da su već dobro upoznati sa starijom i srednjom generacijom autora.

Osim najmlađe generacije pisaca, pesnika, prevodilaca i njihovih izdavača i distributera, publika će imati prilike da vidi i čuje mađarski folklor, pogleda dugometražne i kratkometražne filmove iz mađarske produkcije a imaće prilike i da se sretne sa najvećom šahistkinjom sveta Juditom Polgar koja će predstaviti svoje knjige za decu koje je napisala sa sestrom Žofijom.
Sajam knjiga 2011 (beogradskisajamknjiga.com)
Kada je reč o EUNIK-u, mreži nacionalnih ustanova kulture država EU, ove godine tema njihovog zajedničkog nastupa su dečja književnost i bajke na jezicima zemalja koje ovi instituti predstavljaju.

Novi umetnička direktorka Sajma Olivera Stošić-Rakić izjavila je da će nastaviti sa radom svojih prethodnika koji je ocenila kao odličan i dodala da će se ovogodišnji program Sajma fokusirati na odnos dve zemlje, predstavljanje novih knjiga i autora a kao jednu novinu izdvojila je i uvođenje drugih formi stvaralaštva - performansa.

U okviru Sajma knjiga biće organizovane i izložbe, kao i brojne diskusije. Školski dan biće četvrtak, 25. oktobar, a za porodične dane određeni su ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar.

U okviru Sajma knjiga biće dodeljeno više nagrada: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine i novitet - Najlepša knjiga. Osim ovih, biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" koja se dodeljuje stranom izdavačku za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske knjizevnosti.

Poslednjeg dana sajma, "otvorena knjiga" biće predata predstavniku Poljske koja će biti počasni gost 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2013. godine.

Sajam će biti otvoren od 10 do 21 sat, cena ulaznice je 250 dinara, za grupne posete 150 dok će porodične ulaznice koštati 600 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: