Filip Rot "ljut" na Wikipediju

Autor je napisao otvoreno pismo Wikipediji kao apel da mu dopusti da izvrši izmene u podacima o njegovom romanu, pošto ga je administrator online enciklopedije prethodno obavestio da on nije relevantan izvor za to.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

12:51

Default images

Na ovaj potez pisac se odlučio jer je Wikipedia odbila da prihvati njegove izmene vezane za inspiraciju romana „Ljudska mrlja” (The Human Stain).

Prema Wikipediji, roman o profesoru Kolmanu Silku koji je isteran sa posla zbog optužbi za rasizam, „inspirisan je životom pisca Anatola Brojarda”. Rot, međutim, tvrdi da to nije slučaj i da je inspirisan njegovim prijateljem Melvinom Tjuminom, profesorom sa Prinstona.

U otvorenom pismu koje je objavio New Yorker, Rot otkriva da je tražio od Wikipedije da ukloni ovu „pogrešnu izjavu” ali mu je rečeno da on nije verodostojan izvor.

„Jasno nam je vaše gledište da je autor najveći autoritet za svoje delo”, napisao je administraor Wikipedije „ali mi zahtevamo sekundarne izvore”.

Rot kaže da je uverenje da je „Ljudska mrlja” inspirisana Brojardom „ušlo u Wikipediju ne iz sveta istinoljublja već iz sapunice literarnih tračeva - u tome nema ni zrnca istine” i da je, pošto „nije uspeo da unese izmenu uobičajenim kanalima”, odlučio da napiše otvoreno pismo.

Njegovo objašnjenje je očigledno ubedilo moderatore enciklopedije, koji su naknadno uneli ispravke (sa sve pominjanjem otvorenog pisma).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: