Basara i Tišma u trci za Selimovića

Romani "Mein Kampf" Svetislava Basara i "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme iz Srbije našli su se u užem izboru za regionalnu književnu nagradu "Meša Selimović" za 2011. godinu.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Četvrtak, 30.08.2012.

21:20

Default images

Prema rečima predsednika žirija Zdenka Lešića, pet romana u užem izboru povezuje “odlučno kritičko sagledavanje naše savremenosti i nedavne prošlosti”.

“Ovo su knjige u kojima se iznova problematizuje ono što se događalo u ratu kod nas, i to na način koji je od krvi, suza, znoja”, rekao je Lešić na konferenciji za novinare, preneli su lokalni mediji.

Ovogodišnji selektori Emir Imamović (BiH), Pavle Goranović (Crna Gora), Jagna Pogačnik (Hrvatska) i Vladimir Arsenić (Srbija), predložili su 17 romana, a žiri je odlučio o pet naslova u užem izboru. O tim romanima odlučio je većinom glasova žiri kojim predsedava Zdenko Lešić, a članovi su i Predrag Matvejević, Andrej Nikolaidis, Mirjana Đurđević iIrfan Horozović.

Tako su se u užem izboru našli i “Knjiga o Uni” Faruka Šehića iz Bosne i Hercegovine, te “Sanjao sam slonove” Ivice Đikića i “Kalendar Maja” Zorana Ferića iz Hrvatske.

Nagrada će biti uručena na 12. Međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis” koji se od 6. do 9. septembra održavaju u Tuzli.
Foto: Tanjug
Većina romana u užem izboru već je nagrađivana, a između ostalog, Ferićev roman “Kalendar Maja” dobio je nagradu T-portala, vrednu 100.000 kuna, dok je Tišma za “Bernardijevu sobu” dobio NIN-ovu nagradu za nabolji roman u Srbiji 2011. godine.

Nagrada “Meša Selimović” dodeljuje se za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, a iznosi 7.000 konvertibilnhih maraka (oko 3,500 evra).

Priznanje “Meša Selimović” i međunarodne književne susrete “Cum grano salis” ustanovila je opština Tuzla 2001. godine. Prošle godine nagradu je dobio Ludwig Bauer iz Hrvatske za roman “Zavičaj, zaborav”, u izdanju Frakture.

Prvobitna namera bila je obnova mostova saradnje i prevazilaženje nametnutih granica među književnim stvaraocima i ljubiteljima književnosti, koji pripadaju istom govornom (južnoslovenskom) području, a kojima su politika, podele i sukobi iz bliske i daleke prošlosti nametnuli čvrste granice. Ideja osnivača je bila i ostala da na prostoru Zapadnog Balkana potenciraju ono što ljude povezuje, a ne ono što ih razdvaja.

Nagrada nosi ime jednog od najvećih romansijera sa ovih prostora, književnika Meše Selimovića (1910-1982), koji je u Tuzli rođen i završio je u njoj osnovnu školu i gimnaziju, a preminuo je u Beogradu, gde je živeo i radio od 1972. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: