Petina Gapa - "Elegija za Isterli"

Nova knjiga Samizdata B92 u ediciji Busola - "Elegija za Isterli" autorke iz Zimbabvea Petine Gapa - od danas je u svim boljim knjižarama. S engleskog knjigu je prevela Andrijana Mandić

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

13:00

Default images

"Elegija za Isterli" je hvaljena i nagrađivana debitantska zbirka nadahnutih priča o Zimbabveu, njegovoj prošlosti i sadašnjosti, njegovim ljudima i mestima - divan portret jedne zemlje koja se našla haosu krize i prevrata.

S velikom pronicljivošću, humorom i snagom, Petina Gapa nas uvodi u svet koji, iako na prvi pogled različit, u stvari nije drugačiji od našeg sopstvenog: nadanja i strahovi njegovih ljudi naša su nadanja i strahovi, njihov smeh i suze takođe su naši.

Retke su priče koje tako dobro otkrivaju emotivnu stvarnost koja se krije iza najnovijih novinskih naslova. Elegija za Isterli čini upravo čini to - dirljivo i potresno, nežno i vešto, često satirično, a opet lirično. Humor u ovim pričama je ono to što ih čini izvanrednim, čak i ponekad kada je ishod tragičan.

Ova zbirka priča pružiće svakom suptilnom čitaocu istinsko zadovoljstvo.

„Briljantno.” Obzerver
„Snažan prvenac jednog novog, svežeg glasa čije će teme - od razočaranja i izdaje do nade i ljubavi - odjeknuti među čitaocima širom sveta.” Indipendent
„Kroz humor i saosećanje, Gapa opisuje onu najosnovniju od svih afričkih karakteristika: sposobnost da se smejemo životu iz straha da ne zaplačemo.” Gardijan
„Jetka slika sunovrata Zimbabvea, prožeta duhovitom trpeljivošću njegovog naroda.” Sandej tajms
Petina Gapa (Petina Gappah) je advokat i pisac iz Zimbabvea, diplomirala je na Kembridžu, Univerzitetu u Gracu i Zimbabveanskom univerzitetu. Njena prva knjiga, zbirka pripovedaka Elegija za Isterli, dobila je „Gardijanovu” nagradu za knjigu godine (Guardian First Book Award) i ušla u uži izbor za „Orvelovu” nagradu (Orwell Prize), nagradu „Los Anđeles Tajmsa” za najbolje prozno ostvarenje (Los Angeles Times First Fiction Award), nagradu „Frenk O'Konor” za najbolju pripovetku (Frank O'Connor Short Story Award) i zimbabveansku nagradu „NAMA” za debitantsku knjigu. Zbirka je objavljena na više od deset jezika.

Gapa je redovni kolumnist južnoafričkog Sandej Tajmsa a književne kritike objavljuje u Observeru i London Tajmsu. Članica je Nacionalnog umetničkog saveta Zimbabvea.

Petina Gapa živi u Ženevi sa sinom Kušom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: