Domaći strip dobio pojačanje

Domaće izdavaštvo bogatije je od nedavno za još jednu izdavačku kuću pod nazivom ''Rosencrantz'' iz Maglića osnovanu u maju ove godine sa ciljem promovisanja domaćih strip autora u zemlji i inostranstvu, popularizacije strip umetnost i spasavanja od zaborava stripova nastalih na području bivše Jugoslavije tokom 20. veka.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.08.2012.

22:10

Default images

Urednik ''Rosencrantza'' Svetozar Obradović rekao je da je odlučeno da se ta izdavačka kuća bavi strip izdavaštvom zato što su ljudi okupljeni oko ''Rosencrantza'' ljubitelji stripa.

''Ja sam strip scenarista već 37 godina i bio sam strip profesionalac u bivšoj Jugoslaviji. Naša zemlja je tokom 1980-ih godina bila jedna od vodećih u Evropi i svetu kada je strip u pitanju'', rekao je Obradović.

''U ovom momentu blizu 40 naših autora radi veoma uspešno za strane izdavače, a nažalost do sada nisu imali priliku da objavljuju u sopstvenoj zemlji'', ispričao je on.

Obradović je istakao da se politika kuće sastoji u objavljivanju izabranih dela strip umetnosti prvenstveno domaćih autora, objavljivanju antologija domaćih strip autora, kao i tematskih antologija, premijernog objavljivanja stripova domaćih autora, zastupanja domaćih strip autora kod inostranih izdavača i saradnja sa institucijama kulture sa ciljem promovisanja strip umetnosti.

On je rekao da je ova mlada izdavačka kuća do sada objavila dva albuma - ''Avanture u Gradu svetlosti“ Dragana Lazarevića i Lazara Odanovića i ''Večernja akcija“, dodajući da drugi album spada u antifašistički strip, koji je više od dve decenije bio potpuno zanemaren kod nas, da je scenarista Petar Aladžić, a da su crtači Branislav Kerac, Branko Plavšić, Stevan i Josip Brajdić i Franja Straka.
''Strip album ''Avanture u Gradu svetlosti'' naše je prvo izdanje objavljeno u junu ove godine. Radi se o visokokvalitetnom albumu, koji je svojevremeno objavljen u Francuskoj, a do sada nikada u celosti nije objavljen kod nas. Mi smo odlučili da ispravimo tu nepravdu'''', objasnio je Obradović.

''Sam album je u Francuskoj proslavio crtača Dragana Lazarevića, koji je nakon toga radio na veoma uspešnim i popularnim strip serijalima'', dodao je on.

Na pitanje šta još pored stripa izdaju urednik je rekao da je za sada njihova izdavačka politika usmerena isključivo prema stripu, ali da u bliskoj budućnosti planiraju da svoju delatnost prošire na stručnu literaturu i književnost opet prvenstveno domaćih autora.

Obradović je najavio da bi u narednih nekoliko dana trebalo da se pojavi i treći strip album - zbirka kratkih priča jednog od naših u svetu čuvenih autora, ali nije želeo da otkriva o kome se konkretno radi.

Obradović je rekao da je namera ''Rosencrantza'' da se u narednom periodu potencira objavljivanje premijernih domaćih strip albuma.

''Radi se o jednom zaista donkihotovskom poduhvatu, kada se ima u vidu da će se za prvih osam meseci ove godine u Srbiji pojaviti samo četiri strip albuma domaćih autora, od kojih su tri u našem izdanju'', ispričao je on, dodajući da uprkos tome ''nekako ne verujemo da je sudbina domaćih strip umetnika da budu jeftina radna snaga i nadamo se da će Ministarstvo kulture prepoznati svoju ulogu, podrškom izdavanju domaćih strip albuma, kroz otkup 200 primeraka svakog izdanja''''.

Obradović je ocenio da kada se pogleda koliko takvih izdanja se godišnje pojavi, može se zaključiti da bi svega nekoliko hiljada evra godišnje spaslo domaći strip.

''Vrlo lako bi naša zemlja mogla ponovo da postane svetska velesila, bar kada je strip u pitanju, ali je to neostvarivo bez podrške države'', zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: