Kladionice: Murakami dobija Nobela

Najviše šansi da ove godine osvoji Nobelovu nagradu za književnost, ako je verovati britanskim kladionicama, ima japanski pisac Haruki Murakami.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.08.2012.

13:39

Default images

Autor „Norveške šume“ i „IQ84“, omiljen i među srpskom publikom, ima šanse 10:1 da ove godine osvoji najznačajnije književno priznanje na svet. Murakami je i prethodnih godina razmatran kao jedan od kandidata za Nobela.

Kako prognoziraju kaldioničari, nisu male šanse i da Albanija dobije svog prvog Nobela za književnost jer se u konkurenciji našao pisac Ismail Kadare (14:1).

Poređenja radi, prenosi britanski „Gardijan“, prošlogodišnji dobitnik nagrade, Šveđanin Tomas Transtremer bio je drugi na listi kladioničarske kuće „Ladbrokes“. Njegove šanse za pobedu prošle jeseni bile su 9:2.

U trci je i kineski pisac Mo Jan kao i Holanđanin Ces Notebom koji obojica imaju jake šanse (12:1) za pobedu. Osim Murakamija, kladioničari velike šanse daju i pesnicima Adonisu (Sirija) i Ko Unu (Južna Koreja).

Predsednik Švedske akademije Peter Englund otkrio je ranije da se 46 pisaca po prvi put ove godine nalazi na listi nominovanih, koja broji 210 imena.

Među potencijalnim dobitnicima sa pristojnim šansama su i Ijan Mejkuan, Bob Dilan, Filip Rot i Kormak Makarti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: