Paulo Koeljo: "Uliks" je glupost

Džejms Džojsov "Uliks" gotovo redovno nađe se na nekoj listi najboljih romana 20. veka, ali je za brazilskog pisca Paula Koelja, ta knjiga "budalaština" .

Izvor: Tanjug
Podeli

Autor "Alhemičara" i drugih bestselera objasnio je brazilskim medijima da je razlog njegove popularnosti taj što je on "moderan pisac, bez ozbira na to šta kažu kritičari".

To ne znači, kaže on, da je on eksperimentalan. "Ja sam moderan jer činim da teško deluje lako i tako mogu da komuniciram sa celim svetom", rekao je Koeljo.

Pisci često greše što se fokusiraju na formu a ne na sadržaj. "Danas pisci žele da impresioniraju druge pisce", rekao je on listu "Fola de S Paulo".

"Jedna od knjiga koja je izazvala mnogo štete je Džejms Džojsov ''Uliks'' koji je čist stil. Tu nema ničega. Sve je ogoljeno. ''Uliks'' je budalaština", izjavio je Koeljo.

Koeljove knjige prodate su u preko 160 zemalja u više od 115 miliona primeraka.

Džojsov "Uliks" prvi put je objavljen 1922. godine u tiražu od 1.000 primeraka. Prva izdanja "Uliksa" sada se prodaju i za 100.000 funti, a roman i njegov junak Leopold Blum svake godine se 16. juna proslavljaju širom sveta, na dan kada je Blum šetao Dablinom.

strana 1 od 27 idi na stranu