Port Harkort - prestonica knjige

Nigerijska luka Port Harkort izabrana je za svetsku prestonicu knjige 2014. godine, a u konkurenciji su bili i Moskva, Krakov, Oksford, Vilnjus...

Kultura

Izvor: Piše: Branko Rakoèeviæ/SEEcult.org

Ponedeljak, 30.07.2012.

09:42

Default images

Selekcioni odbor UNESKO-a odlučio je da odabere Port Harkort na osnovu “kvaliteta programa, a posebno zbog fokusa na mlade i uticaja koji će imati na unapređenje nigerijske kulture knjiga, odnosno njihovog čitanja, pisanja i objavljivanja, kao i smanjenja broja nepismenih”.

Posebno je visoko ocenjen i književni festival koji se svake godine održava u tom nigerijskom gradu, a od uticaja na izbor bio je i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1968. godine Vole Sojinka.

Generalna direktorka UNESKO-a Irina Bokova čestitala je Port Harkortu na izboru i istakla kvalitet programa koji je ponudio, a koji, kako je navela, obezbeđuje učešće najšire publike i bitno će uticati na razvoj čitanja, prenosi portal SEEcult.org.

“Svim srcem pozdravljam rešenost Port Harkorta da podrži razvoj pismenosti kroz aktivnosti koje će organizovati tokom čitave 2014. godine”, navela je Irina Bokova, odajući priznanje i ostalim kandidatima za titulu svetske prestonice knjiige 2014.

Port Harkort je odabran odlukom selekcionog odbora koji su činili, uz UNESKO, i predstavnici tri glavna sektora industrije knjiga - Međunarodne asocijacije izdavača (IPA), Međunarodne federacije knjižara (IBF) i Međunarodne federacije bibliotečkih asocijacija i institucija (IFLA).

Status svetske prestonice knjige počinje svake godine 23. aprila, na Svetski dan knjige i autorskih prava.

Titula svetske prestonice knjige ne podrazumeva novčanu podršku, već je jedan od uslova upravo sposobnost kandidata da samofinansiraju bogate i sadržajne kulturne progarme i da privuku za učešće u njima lokalnu naučnu i književnu javnost, kao i najširu publiku.

Prva svetska prestonica knjige bio je Madrid (2001), a ove godine to je Jerevan, dok će 2013. biti Bangkok.

Svetske prestonice knjige bili su i Aleksandrija (2002), Nju Delhi (2003), Antverp (2004), Montreal (2005), Torin (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Bejrut (2009), Ljubljana (2010) i Buenos Aires (2011).

Port Harkort je glavni grad savezne države Rivers u Nigeriji, a nalazi se na reci Boni u delti Nigera. Ima nešto više od 1,5 miliona stanovnika. Osnovali su ga Britanci 1913. godine, u reonu koji tradicionalno naseljavju narodi Ikveri i Idžo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: