“Kikinda Short” počinje 4. jula

Sedmi međunarodni festival kratke priče "Kikinda Short" održaće se u Kikindi 4. i 5. jula, u bašti Narodne bilioteke „Jovan Popović”, kao i 6. i 7. jula u Beogradu, u Studentskom parku, saopštili su organizatori .

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

17:39

Default images

Učesnici (21) iz 12 zemalja predstaviće se na maternjem jeziku, a publika će prevode priča, na srpskom i engleskom jeziku, moći da prati na platnu.

Gosti ove godine dolaze iz Bosne i Hercegovine (Lana Bastašić), Bugarske (Todora Nikolova Radeva, Ivan Dimitrov), Češke (Vesna Tvrtković, Jan Sojka), Hrvatske (Edi Matić - sweet sixtie''s), Španije (Alba Dedeu, Borža Bagunja i Karles el Saura), Makedonije (Zoran Bejkovski), Poljske (Blažej Ðikovski), Rumunije (Kozmin Perca - Rumun i Varadi Nađ Pal), Slovenije (Uroš Sadek), Švajcarske (Štefani Zurlije, Martin Felder), Velsa (Rejčel Trezise) i Srbije (Dragoslava Barzut - ovogodišnja dobitnica nagrade, Ðura Ðukanov, specijalni gost, pisac-književni kritičar Vladimir Arsenić koji dovodi gosta iznenađenja).

Domaćin ovogodišnjeg Festivala je Siniša Soćanin koji je učestvovao na Prvom festivalu 2006. godine. Zemlja počasni gost je Španija s predstavnicima svoje dve autonomne pokrajine Katalonije i Balearskih ostrva.

Čitanja će u oba grada počinjati u 21 čas, a nakon toga će koncerte održati bendovi Overrapture (4. jul) i Nasuvo (5. jul) u Kikindi, dok će u Beogradu 6. i 7. jula nakon čitanja u Studentskom parku, biti održani koncerti iznenađenja. Takođe, u Beogradu će se 7. jula u 18 sati, u Kulturnom centru Beograda održati tribina Književni festivali - potreba i značaj.

U slučaju kiše, ceo program u Beogradu će se održati u Galeriji Artget, u Kulturnom centru Beograda.

Partneri u realizaciji festivala su: u Kikindi Narodna bilioteka „Jovan Popović”, a u Beogradu Ustanova kulture „Parobrod”.

Na Festivalu je do sada učestvovalo više od 120 autora iz 25 zemalja, zavidan međunarodni ugled i sada je deo projekta "European Short Story", a autori su gostovali na drugim manifestacijama, kao što je Sajam knjiga u Lajpcigu, dok su organizatori učestvovali ili tesno sarađivali sa festivalima kao što je u Zoloturnu u Švajcarskoj i sa festivalom kratke priče u poljskom gradu Vroclavu ili izdavačkom kućom "Comma press" iz Mančestera (VB).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: