Pinčonova dela konačno kao e-knjige

Slavni američki pisac Tomas Pinčon je posle dugog opiranja konačno postigao dogovor sa svojim izdavačem "Penguin Books" da se u elektronskom formatu objavi njegov kompletan književni opus.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

14:34

Default images

Među piscima koji "beže" od javnosti, 75-godišnji Tomas Ragls Pinčon mlađi (Thomas Pynchon) sigurno nema konkurenciju. Živa legenda literature nikada se ne pojavljuje u javnosti, a njegova poslednja dostupna fotografija stara je nekoliko decenija. Ali, Pinčon se ipak odlučio da se bar donekle prilagodi 21. veku, pošto je posle dugog odbijanja pristao da se njegovi romani konačno objave i u elektronskom formatu.

Tako će se ubuduće svih osam Pinčonovih knjiga, među kojima se nalazi i klasik književnog postmodernizma Duga gravitacije (Gravity's Rainbow, 1973), kao i V (1963), Objava broja 49 (1966), Vajnlend (1990), Mejson i Dikson (1997), Protiv dana (2006) i Skrivena mana (2009), uz zbirku kratkih priča Slow Learner (1984), biti dostupne u elektronskom formatu. Kako je objasnila urednica En Godof (Ann Godoff) iz "Penguina", 'Pinčon želi da svoja dela učini dostupnim novim generacijama čitalaca', od kojih neki više uopšte ne čitaju "knjige od papira", nego samo u elektronskom formatu.

'Ipak, to ne znači da će se promeniti njegov odnos prema pojavljivanju u javnosti, u stvari - sigurna sam da neće', odmah je Godofova obeshrabrila sve Pinčonove obožavatelje koji su se ponadali da bi pisac mogao da (npr) počne da piše na Twitteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: