Dan biblioteke "Svetozar Marković"

Izložba posvećena velikom dobrotvoru i bibliofilu Jovanu Vujiću biće otvorena 24. maja (12h) u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” povodom obeležavanja dana te ustanove.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2012.

18:45

Default images

Jovan - Joca Vujić (1863-1934), velikoposednik, narodni poslanik, počasni član Matice srpske, sakupljač i izučavalac slovenske kulturne baštine više od četrdeset godina sakupljao je po zemlji i inostranstvu knjige, rukopise i dokumenta koja se odnose na srpsku istoriju, književnost i kulturu. Njegova numizmatička zbirka, galerija slika, biblioteka i arhiva, predstavljali su u to vreme najbogatiju privatnu zbirku u zemlji.

Biblioteka Joce Vujića deseta je Posebna biblioteka u Univerzitetskoj biblioteci i predstavlja najdragoceniji deo njenog knjižnog fonda. Sadrži više od deset hiljada knjiga i časopisa i predstavlja veliku materijalnu i naučnu vrednost, navode iz biblioteke “Svetozar Marković”.

Svečanosti će prisustvovati rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević, a o značaju poklona Joce Vujića za Univerzitetsku biblioteku govoriće direktorka Biblioteke, dr Stela Filipi Matutinović.

O zbirci slika koju je Joca Vujić poklonio biblioteci govoriće viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu Petar Petrović. Biće predstavljena i nova iinternet prezentacija Univerzitetske biblioteke i dodeljene počasne članske karte reprezentaciji Srbije na Matematičkoj olimpijadi.
Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” jedna je od najvećih naučnih biblioteka na Balkanu. Vodi poreklo od biblioteke Liceja Kneževine Srbije iz 1838.

Posle Prvog svetskog rata, zbog velikog stradanja srpskih biblioteka, iz inostranstva su u većem broju počele da stižu knjige na adresu Univerzitetske biblioteke, iako je ona osnovana tek januara 1921. godine.

Na inicijativu dr Slavka Grujića, našeg poslanika u Vašingtonu, Karnegijeva zadužbina koja je do tada već izgradila čitav niz biblioteka u svetu, prihvatila je da odobri 100.000 dolara kao poklon srpskoj vladi za gradnju i opremanje jedne biblioteke u Beogradu a to je upravo bila Univerzitetska biblioteka.

Grad Beograd poklonio je zemljište u centru grada, a projekat su uradili profesori univerziteta, arhitekta Dragutin Đorđević i Nikola Nestorović. Tako je podignuta prva i tada jedina zgrada u Srbiji, namenski sagrađena za biblioteku.

Biblioteka je u novoj zgradi svečano otvorena na dan sv. Ćirila i Metodija, 24. maja 1926. godine. Za vreme Drugog svetskog rata, pod nemačkom okupacijom, Biblioteka nije radila sa publikom, a deo zgrade zauzela je nemačka vojska. Zalaganjem osoblja biblioteke, njeni fondovi su ipak sačuvani.

Povodom proslave stogodišnjice rođenja Svetozara Markovića 1946. godine, Biblioteka je dobila današnji naziv: Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: