Dan biblioteke "Svetozar Marković"

Izložba posvećena velikom dobrotvoru i bibliofilu Jovanu Vujiću biće otvorena 24. maja (12h) u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” povodom obeležavanja dana te ustanove.

Beograd
Podeli

Jovan - Joca Vujić (1863-1934), velikoposednik, narodni poslanik, počasni član Matice srpske, sakupljač i izučavalac slovenske kulturne baštine više od četrdeset godina sakupljao je po zemlji i inostranstvu knjige, rukopise i dokumenta koja se odnose na srpsku istoriju, književnost i kulturu. Njegova numizmatička zbirka, galerija slika, biblioteka i arhiva, predstavljali su u to vreme najbogatiju privatnu zbirku u zemlji.

Biblioteka Joce Vujića deseta je Posebna biblioteka u Univerzitetskoj biblioteci i predstavlja najdragoceniji deo njenog knjižnog fonda. Sadrži više od deset hiljada knjiga i časopisa i predstavlja veliku materijalnu i naučnu vrednost, navode iz biblioteke “Svetozar Marković”.

Svečanosti će prisustvovati rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević, a o značaju poklona Joce Vujića za Univerzitetsku biblioteku govoriće direktorka Biblioteke, dr Stela Filipi Matutinović.

O zbirci slika koju je Joca Vujić poklonio biblioteci govoriće viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu Petar Petrović. Biće predstavljena i nova iinternet prezentacija Univerzitetske biblioteke i dodeljene počasne članske karte reprezentaciji Srbije na Matematičkoj olimpijadi.

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” jedna je od najvećih naučnih biblioteka na Balkanu. Vodi poreklo od biblioteke Liceja Kneževine Srbije iz 1838.

Posle Prvog svetskog rata, zbog velikog stradanja srpskih biblioteka, iz inostranstva su u većem broju počele da stižu knjige na adresu Univerzitetske biblioteke, iako je ona osnovana tek januara 1921. godine.

Na inicijativu dr Slavka Grujića, našeg poslanika u Vašingtonu, Karnegijeva zadužbina koja je do tada već izgradila čitav niz biblioteka u svetu, prihvatila je da odobri 100.000 dolara kao poklon srpskoj vladi za gradnju i opremanje jedne biblioteke u Beogradu a to je upravo bila Univerzitetska biblioteka.

Grad Beograd poklonio je zemljište u centru grada, a projekat su uradili profesori univerziteta, arhitekta Dragutin Đorđević i Nikola Nestorović. Tako je podignuta prva i tada jedina zgrada u Srbiji, namenski sagrađena za biblioteku.

Biblioteka je u novoj zgradi svečano otvorena na dan sv. Ćirila i Metodija, 24. maja 1926. godine. Za vreme Drugog svetskog rata, pod nemačkom okupacijom, Biblioteka nije radila sa publikom, a deo zgrade zauzela je nemačka vojska. Zalaganjem osoblja biblioteke, njeni fondovi su ipak sačuvani.

Povodom proslave stogodišnjice rođenja Svetozara Markovića 1946. godine, Biblioteka je dobila današnji naziv: Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković".

Knjige/Stripovi

„Homo-Ilijadi“ poslednji Orindž

Amerikanka Medlin Miler dobitnica je ovogodišnje nagrade "Orindž" (Orange) koja se dodeljuje za najbolju savremenu autorku romana na engleskom jeziku. "Ahilova pesma" je priča o antičkom heroju kog autorka vidi kao homoseksualnog romantika.

Knjige/Stripovi četvrtak 31.05. 15:57 Komentara: 2

Krleža u Srbiji, decenije pauze

"Nakon nekoliko decenija pauze, u Srbiji, u kratkom vremenskom roku, pojavljuju se tri knjige na različite načine posvećene Krleži", rekao je Marijan Čakarević na predstavljanju publicističkog dela Radovana Popovića "Krleža i Srbi" novog izdanja Krležinog romana "Na rubu pameti" i drame Rajka Lukača "Fajront na Gvozdu".

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 18:15 Komentara: 3

Sve o D. Maksimović na jednom mestu

U Klubu - knjižari "Glasnik" u Beogradu 31. maja će biti predstavljeno kritičko izdanje "Celokupnih dela Desanke Maksimović" koju su zajedno objavili Zadužbina „Desanka Maksimović“, "Službeni glasnik" i "Zavod za udžbenike".

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 16:01 Komentara: 0

Đaci u Srbiji zatrpani šundom

Školama u Srbiji se često nude knjige neproverenog sadržaja, đaci su zatrpani ponudama privatnika za različite kurseve i sportove, a ovih dana im se potura i knjiga pesama u kojoj se promoviše kockanje i zlouptrebaljava lik jednog našeg vrhunskog tenisera.

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 11:53 Komentara: 22

Šijan predstavio knjigu o Gotovcu

Knjiga "Kino tom. Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda" reditelja i scenariste Slobodana Šijana, koju su kao suizdavači objavili beogradski Muzej savremene umetnosti i Hrvatski filmski savez iz Zagreba, predstavljena je u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 11:11 Komentara: 2
strana 1 od 29 idi na stranu