Dan Narodne biblioteke u Jagodini

Narodna biblioteka "Radislav Nikčević" u Jagodini obeležila je 27. aprila svoj dan ali i još nekoliko jubileja značajnih za istoriju naše književnosti.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 27.04.2012.

18:57

Default images

Osim svog praznika, biblioteka je proslavila 161. godinu od osnivanja “Čitališta”, kao i godišnjicu Prve javne biblioteke koja je osnovana ukazom kralja Petra I Karađorđevića 1909. godine.

Pozdravljajući ljubitelje knjige i goste iz javnog života grada, direktorka Biblioteke Vesna Crnković podsetila je na "visoko mesto biblioteka u društvu", čija je velika zasluga u "očuvanju celokupnog ljudskog civilizacijskog znanja".

Internet prezentacija Biblioteke u Jagodini razvijala se i širila, i nastala su dva uža profilisana sajta - WEB sajt za poljoprivrednike "AgroLib" i Internet pijaca.

"Novi, redizajnirani WEB sa srb domenom bibliotekajagodina, korisnicima je ponudio pregršt informacija o Biblioteci, uslugama koje pruža, kolekcijama, fondovima", rekla je Crnković.

Ona je objasnila da je na raspolaganju korisnicima Digitalna biblioteka, stara i retka knjiga u digitalnoj formi, stara lokalna periodika, Jagodina u objektivu, elektronski katalozi pomoravskloh biblioteka, multimedijalna izdanja Biblioteke, a uskoro će izaći i prvi elektronski časopis "Slovo na struju".

Za ovako dobru prezentaciju, predsednik Internet centra Mirko Marković iz Biblioteke grada Beograda uručio je Crnkovićevoj Plaketu za "WEB Biblioteku 2011. godine u Srbiji".

U okviru svečanosti, otvorena je izložba "Biblioteka kroz vreme" autorki Marije Crnković i Snežane Aleksandrović i promovisana knjiga "Prilog zavičajnoj bibliografiji" Marije Crnković.

U muzičkom delu programa nastupili su polaznici Muzičke škole "Vladimir Ðorđević" iz Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: