Dmitrij Bikov iz “Arhipelaga“

Beogradska izdavačka kuća “Arhipelag” je u međunarodnom projektu "Sto slovenskih romana" objavila roman "Evakuator" ruskog pisca Dmitrija Bikova.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

09:02

Default images

Glavni urednik "Arhipelaga" Gojko Božović izjavio je na predstavljanju romana da je to jedan od naslova kojima se najviše ponosi što se potpisao kao urednik srpkog izdanja.

Da se radi o izuzetnom književnom delu potvrđuje i ime prevodioca Ljubinke Milinčić, koja je, ne samo po obrazovanju rusista, već više od decenije živi u Moskvi i izuzetno dobro poznaje rusku književnu scenu.

Božović je svoje iskreno divljenje potvrdio pisanjem pogovora za "Evakuatora" koji je naslovio "Umnožena apokalipsa".

On je predstavio Bikova (45) kao jednog od najpopularnijih i najnagrađivanijih savremnih ruskih pisaca koji se proslavio biografijoim Borisa Pasternaka koja sada važi za kanonsku u celome svetu, a poznat je i kao novinar, kolumnista i voditelj uticajnog TV šoua.

Roman "Evakuator" se smatra za njegov najbolji roman koji čitaoca uvodi u savremenu tranzicionu Rusiju, u kojoj je Moskva kao živ, dinamičan organizam posebni junak romana koga muče strahovi od raznih vidova terorizma.

"Oblikovan kao društveni roman sa snažnim kritičkim potencijalom, ''Evakuator'' na upečatljiv način prikazuje drame i napetosti savremenog ruskog društva u kome su pođednako prisutni korpoativna kultura, potrošačka civilizacija s tragovima socijalističke epohe koja u simboličkom i pojavnom vidu nije završena", rekao je Božović.

"Katja, glavna junakinja romana, nalazi se pred teškim izazovima. Ona započinje vezu s muškarcem koji joj se vremenom predstavlja kao vanzemaljac, iako po svemu deluje kao obični zemljanin", ispričao je on i nastavio da "što više vremena provodi sa Igorom, Katji je sve manje jasno da li je posredi: vanzemaljac ili zemljanin, avantura ili sudbinsko iskušenje, igra ili spasonosni izlaz uoči predstojeće apokalipse".

Drugi izazov je ponuda Igora da Katja odabere petoro ljudi koje bi htela da spase pred apokalipsom i on će ih evakuisati što objašnjava naslov romana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: