Čarls Dikens - šampion sujeverja

Koliko je jedan od najpoznatijih britanskih književnika Čarls Dikens bio sujeveran, pokazuje i prvo izdanje njegovog romana "Dejvid Koperfild" koje će se krajem juna naći na aukciji, prenosi londonski "Telegraf".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

15:26

Default images

Ako je verovati pričama, ukoliko dobijete nož za poklon, veza između vas i davaoca poklona biće uskoro raskinuta. Da biste to izbegli, potrebno je dati novčić ili drugi poklon zauzvrat.

Da bi poništio loše znake, Dikens je potpisao svoju ličnu kopiju "Dejvida Koperfilda" i poslao ju je vlasniku kompanije za proizvodnju alata "Vilijam Bruks i sinovi", jer mu je proizvođač iz Šefilda poklonio escajg.

Do razmene poklona došlo je kada je Vilijam Bruks pročitao roman 1850. godine i primetio da glavnog junaka ismevaju nazivajući ga "Bruksom od Šefilda". Kada je o tome pisao Dikensu, pisac je rekao da je reč o slučajnosti.

"Nisam znao da zaista postoji postoji takva firma, a zašto sam dodao Šefild od svih drugih gradova u Engleskoj, ne znam. Jednostavno mi je pao na pamet", napisao je Dikens.

Bruks proizvođač je onda 1851. godine poklonio Dikensu escajg i zauzvrat dobio potpisan primerak romana koji se od tada nalazi u porodici.

Zbog popularnosti, Dikensovi romani štampani su u velikom broju primeraka tako da danas prva izdanja vrede oko 1.000 funti. Ovaj primerak mogao bi da bude prodat za 50.000 funti jer ima potpis autora kao i njegovo pismo Bruksu.

"Dejvid Koperfild" najličniji je roman Čarlsa Dikensa i u mnogim stvarima inspirisan je nejgovim životom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: