Lenjin prevođeniji od Dostojevskog

Ni Dostojevski ni Tolstoj ne važe za ruske pisce čija se dela najviše prevode u svetu. Prema novom Uneskovom istraživanju, titula “Najprevođenijeg Rusa” pripada Lenjinu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 21.04.2012.

23:33

Default images

Otac boljševičke revolucije Vladimir Ilić Lenjin našao se na petom mestu Uneskove liste najprevođenijih autora objavljene povodom ovogodišnjeg Svetskog dana knjige, koji se proslavlja 23. aprila.

Tim se Lenjin našao visoko iznad, po književnosti čuvenijih Rusa, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, koji je na 17. mestu, i Lava Nikolajeviča Tolstoja, na 24. mestu.

U prvoj petorci, inače, dominiraju književnici anglosaksonskog područja. Ubedljivo najprevođenija je najpoznatija spisateljica krimića Agata Kristi. Treći je tvorac neprevaziđenih pozorišnih komada Vilijam Šekspir dok je mesto niže zauzela spisateljica za decu Enid Blajton.

Drugi na Uneskovoj listi je pionir naučne fantastike, Francuz Žil Vern, dok je najpoznatiji američki autor horor fantastike Stiven King na devetom mestu.

"Kraljice ljubavnih romana", Engleskinja Barbara Kartland i Amerikanka Danijel Stil zauzele su šesto i sedmo mesto.

Da još uvek verujemo u bajke, ili bar volimo da ih čitamo, svedoče visoke pozicije njihovih autora. Danac Hans Kristijan Andersen zauzeo je osmu poziciju, dok su se čuvena braća Grim, Nemci Jakob i Vilhel našli na desetom i jedanaestom mestu.

Zanimljivo je da se osim Lenjina na listi našala još jedna osoba čije glavno zanimanje nije bilo književnost. Reč je o papi Jovanu Pavlu drugom koji se nalazi na 22. mestu.

Lista je sastavljena na osnovu Uneskove elektronske baze podataka u kojoj se nalazi više od dva miliona naslova petsto hiljada autora iz 148 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: