Ada dobila Stazu umetnika

Ispisivanjem citata iz romana „Ada“ pisca Momčila Mome Kapora. svečano je 11. aprila na šetalištu Ade Ciganlije otvorena „Staza umetnika“.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.04.2012.

16:38

Default images

Citat koji glasi „Ada - neukrotiva i nepripitomljiva, blaga i opasna, lukava i hirovita, tajanstvena i mazna, podatna, nežna, a istovremeno divlja, blaga i opasna, lukava rečna zavodnica i opsenarka…“ zajedno su ispisali direktor JP „Ada Ciganlija“ Zoran Gajić i umetnikova supruga i osnivač zadužbine „Momčilo Momo Kapor“ Ljiljana Kapor.

„Umesto da ostavljamo otiske šaka i stopala mi ostavljamo ispisane misli znamenitih Beograđana u ovaj jedinstveni spomenar na ulici umetnosti“, izjavila je Ljiljana Kapor.

Ona je dodala da joj je zadovoljstvo što je Staza otvorena rečenicom Mome Kapora jer je Ada bila njegova „nepresušna inspiracija“ kako za njega kao slikara, tako i za njega kao pisca.

„Ja sam izabrala rečenicu i to nije bilo teško. Uzela sam rečeneicu iz Mominog romana koji je posvećen delu gde je šetalište i delu prema reci, koji je kada je on pisao taj roman bio ostrvo“, rekla je ona.

Ideja projekta, koji je pokrenulo JP „Ada Ciganlija“, je da se ispisivanjem citata i stihova umetnika koji su svojim životom i stvaralaštvom zadužili Beograd i Adu Ciganliju oda priznanje. Istovremeno, cilj je i da se dela umetnika čije će se reči naći na asfaltu učine vidljivim.

Gajić je rekao da je želja bila da se stihovi postave na Stazu umetnika 8. aprila na Kaporov rođendan, ali da ih je vreme omelo u tome.

On je za jesen najavio festival, koji se organizuje u saradnju sa Zadužbinom Kapor sa željom da se ne samo zadrži sećanje na ovog poznatog umetnika već i da se nekim mladim generacijama približi sve ono što su Moma i njegove kolege radili za Beograd i za srpsku kulturu.

Pored Kaporovih stihova na Stazi umetnika uskoro biti ispisani i stihovi i rečenice o Adi koje su napisali Duško Radović, Ivo Andrić, Zuko Džumhur Branislav Nušić i drugi.

Zadužbina „Momčilo Momo Kapor“ dan ranije na svečanosti u Skupštini grada Beograda uručila je nagradu koja nosi piševo ime slikaru Vladimiru Dunjiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: