2. april - Dan knjige za decu

Od 1967. godine svakog 2. aprila na rođendan Hansa Kristijana Andersena, obeležava se Međunarodni dan knjige za decu. Srpska sekcija Udruženja izdavača i knjižara (IBBY) ove godine praznik obeležava u Požegi, Nišu, Rudovcima, Novom Sadu i Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

10:56

Default images

Podržani programi i manifestacije ove godine imaju tendenciju da se našoj deci i mladim čitaocima obezbedi ravnopravni uslovi da dođu do knjige, prilike da otkriju njene lepote, vrednosti i tajne. Zato, Srpska sekcija IBBY, obeležavanje ovog dana sprovodi ne samo u jednom gradu, jednom centru, jednoj ulici – na jednom mestu , već različitim programima i to:

POŽEGA, 02.04.2012. 12 sati , plato ispred dečje biblioteke „Uz knjigu se raste“
- Pozdrav svetu knjiga za decu - Mirko Marković, pred. Nacionalne sekcije IBBY-ja i Milovan Mićovića, predsednik Opštine Požega.
- „Moja omiljena priča iz detinjstva“ – deci čitaju sugrađani različitih zanimanja
- Lutkarska predstava „Zunzarina palata“
- Pesnički kutak Momčila Tešića (biće izložen deo ličnih predmeta pesnika)
- Predstavljanje programa: „Za svaku bebu knjiga“ (pridruženi član Bookstart), „Bibliobubamara“ i „Bibliopčelica“ (programi za podsticanje čitanja), „Dobre vile“ (mame - volonteri), „Prolećni maskenbal“ (deca iz vrtića)...
- Poster uživo – predstavljanje projekta „Sister libraries“ (IFLA) i izložba plakata i prevedenih priča IBBY-ja.

NIŠ 02.04.2012. Gradska kuća -Završna manifestacija Konkursa „Andersenova bajka u pesmi i stripu“ Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ iz Niš, deseti put organizovala literarno-likovni konkurs za svu decu Republike Srbije. Srpska sekcija IBBY-ja je sa radošću pokrovitelj ovog malog jubileja jer je tema Andersenova bajka u pesmi i stripu je bila inspirativna. Na konkurs je stiglo 1397 radova. Žiri za likovne radove-stripove: Dejan Dabić, Slobodan Milošević i Zoran Stefanović. Žiri za literarne radove : Minja Ilijeva, Mirjana Baltezarević i Rusomir Arsić. Na Međunarodni dan knjige za decu grad Niš i Biblioteka ugostiće nagrađene mališane iz raznih delova Srbije i prirediti im program pod nazivom "Vreme Vuka i Andersena"...

RUDOVCI 02.04.2012. dramsko čitanje knjiga „Zmajevim stihovima u dečji svet pesme i humora“
Festival humora za decu (član Srpske sekcije IBBY-ja) i PULS teatar iz Lazarevca, Svetski dan dečije knjige, obelež-avaju dramskim čitanjem knjiga i igrokazom "Kalamandarija" u seoskoj školi u Rudovcima. O važnosti knjige za odrastanje i poimanje sveta i značaj humora kao vanvremenske i vanprostorne kategorije u funkciji čitanja svoja iskustva sa najmlađim čitaocima deli Radmila Bulatović, bibliotekar savetnik i urednik Festivala. Za svaku pročitanu pesmu mališani u Rudovcioma osvajaju poster Nacionalne sekcije IBBY-ja.

NOVI SAD 02.04.2012. 12 sati Zmaj Jovina 26 „Knjige,knjige, a ne zvona i praporce “
U Međunarodnom centru književnosti za decu biće predstavljanje projekta AVERSI I VERSI, za ovu prilioku naslovljeno „Knjige,knjige, a ne zvona i praporce “. Posle izuzetne izložbe na red je stigla reprezentativna knjiga redimej antologija evropskih pisaca za decu čiji su likovi našli na novčanicama država Evrope. Kako je nominalno najveću vrednost (500.000.000.000.000) dostigao Jovan Jovanović Zmaj , logično je da domaćin budu Zmaje dečje igre, član nacionalne sekcije IBBY-ja. Domaćin ove jedinstvene manifestacije povodom - MEĐUNARODNOG DANA KNjIGE ZA DECU u 2012.godini biće Dušan Pop Đurđev.

BEOGRAD 02.04.2012. u 75 ogranaka Bibiblioteke grada Beograda „Poklon za čitanje “
Biblioteka grada Beograda će u svim svojim ograncima na teritoriji grada Beograda tokom celog dana uz svaku pozajmljenu knjigu svim korisnicima ponuditi na pozajmicu i jednu knjigu za decu - kao dodatnu uslugu POKLON ZA ČITANjE. Biće to prilika da ose drasli čitaoci, pozajmljujući za sebe knjige, podsete da u njihovom okruženju ima onih kojima uz sve drugo mogu pokloniti malo vremena i pažnje da zajedno pročitaju ili bar prelistaju neku lepu knjigu. Deca Beograda će, takođe, povodom - MEĐUNARODNOG DANA KNjIGE ZA DECU u 2012.godini dobiti popust od 50% na godišnju članarinu u biblioteci. Svi novoupisani članovi, prilijkom sledeće posete bibliotecio dobijaju poster Srpske sekcije IBBY-ja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: