Uručena nagrada “Milan Rakić”

Pesnicima Draganu Lakićeviću i Zorici Arsić-Mandarić svečano je, 26. decembra u prostorijama Udruženja književnika Srbije, uručena književna nagrada “Milan Rakić” za najbolju pesničku knjigu u protekloj godini.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.12.2011.

17:23

Default images

Arsić-Mandarić nagradu je dobila za zbirku pesama “Činije zvezdanog pirinča” dok je Lakićević nagrađen za zbirku “Snežni vrt”. Dobitnici su zahvalili na nagradama, koje se sastoje od plakete i novčanog dela, a potom su pročitali nekoliko svojih pesama.

Književnik Miloš Janković, koji je, po odluci žirija, takođe trebalo das a pomenutim pesnicima ravnopravno podeli nagradu za knjigu "Manastirnik", kao što je ranije saopšteno, odustao je od priznanja.

Predsednik Udruženja književnika Srbije, Radomir Andrić izjavio je da ova nagrada ukazuje na najvrednija književno-pesnička ostvarenja u 2010. godini, i da je obaveza svakog pisca da tu meru koju je Milan Rakić postavio svojim delom na određeni način dostigne.

“Ovom nagradom pisci zaista mogu da se ponose i ona je putokaz prema delima, koja su vredna”, smatra Andrić.

Jednoglasnu odluku o nagrađenima doneo je žiri koji je radio u sastavu: predsednik Srba Ignjatović i članovi - Miroljub Todorović, Adam Puslojić, Radomir Stojanović i Zoran M. Mandić.

U širem izboru žirija bile su knjige Srbe Ðorđevića (Stranac u grlu), Jevrosime Ristović (Molitva za Irinu), Vladana Rakića (U svetlo upisan), Blagoja Svrkote (Čekajući brod u Jerisosu), Milunike Mitrović (Listopadne i druge) i Slobodana Škerovića (Crna kutija).

Nagrada “Milan Rikić” dodeljuje se svake godine isključivo članu Udruženja književnika za najvredniju pesničku knjigu objavljenu u prethodnoj godini. Ovo priznanje ustanovljeno je 1838. godine i dodeljuje se za pesničko ostvarenje jednom autoru. U pravilniku se navodi da se izuzetno, ako se ustanovi da iz prispelih prijava na konkurs ima više podjednako vrednih pesničkih ostverenja, žiri može odlučiti da istu nagradu ravnopravno prime dva autora. Ovogodišnja odluka žirija bila je izuzetak, jer je nagradu trebalo da dobiju tri književnika, što je i bio razlog da Jankovića odluči da se povuče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: