Uručena nagrada “Milan Rakić”

Pesnicima Draganu Lakićeviću i Zorici Arsić-Mandarić svečano je, 26. decembra u prostorijama Udruženja književnika Srbije, uručena književna nagrada “Milan Rakić” za najbolju pesničku knjigu u protekloj godini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Arsić-Mandarić nagradu je dobila za zbirku pesama “Činije zvezdanog pirinča” dok je Lakićević nagrađen za zbirku “Snežni vrt”. Dobitnici su zahvalili na nagradama, koje se sastoje od plakete i novčanog dela, a potom su pročitali nekoliko svojih pesama.

Književnik Miloš Janković, koji je, po odluci žirija, takođe trebalo das a pomenutim pesnicima ravnopravno podeli nagradu za knjigu "Manastirnik", kao što je ranije saopšteno, odustao je od priznanja.

Predsednik Udruženja književnika Srbije, Radomir Andrić izjavio je da ova nagrada ukazuje na najvrednija književno-pesnička ostvarenja u 2010. godini, i da je obaveza svakog pisca da tu meru koju je Milan Rakić postavio svojim delom na određeni način dostigne.

“Ovom nagradom pisci zaista mogu da se ponose i ona je putokaz prema delima, koja su vredna”, smatra Andrić.

Jednoglasnu odluku o nagrađenima doneo je žiri koji je radio u sastavu: predsednik Srba Ignjatović i članovi - Miroljub Todorović, Adam Puslojić, Radomir Stojanović i Zoran M. Mandić.

U širem izboru žirija bile su knjige Srbe Ðorđevića (Stranac u grlu), Jevrosime Ristović (Molitva za Irinu), Vladana Rakića (U svetlo upisan), Blagoja Svrkote (Čekajući brod u Jerisosu), Milunike Mitrović (Listopadne i druge) i Slobodana Škerovića (Crna kutija).

Nagrada “Milan Rikić” dodeljuje se svake godine isključivo članu Udruženja književnika za najvredniju pesničku knjigu objavljenu u prethodnoj godini. Ovo priznanje ustanovljeno je 1838. godine i dodeljuje se za pesničko ostvarenje jednom autoru. U pravilniku se navodi da se izuzetno, ako se ustanovi da iz prispelih prijava na konkurs ima više podjednako vrednih pesničkih ostverenja, žiri može odlučiti da istu nagradu ravnopravno prime dva autora. Ovogodišnja odluka žirija bila je izuzetak, jer je nagradu trebalo da dobiju tri književnika, što je i bio razlog da Jankovića odluči da se povuče.

strana 1 od 31 idi na stranu