Otkriveno pravo lice Džejn Ostin?

Britanska autorka Pola Bern (Paula Byrne), koja je nedavno objavila knjigu o Džejn Ostin, tvrdi da je pronašla dosad nepoznati portret slavne engleske književnice.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2011.

20:15

Default images

Bernova navodi da se na portretu, poklonu od supruga koji ga je kupio na aukciji, lako može prepoznati "pravilni nos" autorke čuvenog romana "Gordost i predrasuda".

Danas postoje svega dva portreta Džejn Ostin, od kojih je jedan napravila njena sestra Kasandra 1810.

Portret olovkom na velumu, nastao oko 1815. godine, nosi na poleđini naznaku "Gospođica Džejn Ostin".

Bernova navodi da je konsultovala nekoliko stručnjaka i da je većina potvrdila da je to portret književnice koja je umrla 1817. u 41. godini.

Na pitanje kako to da portret nije ranije autentifikovan, Bern je u izjavi za BBC podsetila da je Džejn Ostin objavljivala svoja dela anonimno, te da ljudi nisu uopšte znali ko je ona, čak ni posle smrti kada se njeno ime prvi put pojavilo na koricama njenih romana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: