Otkriveno pravo lice Džejn Ostin?

Britanska autorka Pola Bern (Paula Byrne), koja je nedavno objavila knjigu o Džejn Ostin, tvrdi da je pronašla dosad nepoznati portret slavne engleske književnice.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bernova navodi da se na portretu, poklonu od supruga koji ga je kupio na aukciji, lako može prepoznati "pravilni nos" autorke čuvenog romana "Gordost i predrasuda".

Danas postoje svega dva portreta Džejn Ostin, od kojih je jedan napravila njena sestra Kasandra 1810.

Portret olovkom na velumu, nastao oko 1815. godine, nosi na poleđini naznaku "Gospođica Džejn Ostin".

Bernova navodi da je konsultovala nekoliko stručnjaka i da je većina potvrdila da je to portret književnice koja je umrla 1817. u 41. godini.

Na pitanje kako to da portret nije ranije autentifikovan, Bern je u izjavi za BBC podsetila da je Džejn Ostin objavljivala svoja dela anonimno, te da ljudi nisu uopšte znali ko je ona, čak ni posle smrti kada se njeno ime prvi put pojavilo na koricama njenih romana.

Knjige/Stripovi

Branko Miljković- film i izložba

Filmsko veče posvećeno pesniku Branku Miljkoviću održaće se u Atrijumu Svečane sale Doma vojske 29. decembra u 18h u okviru izložbi u Domu Vojske Srbije “Portret - trajna inspiracija umetnika“ i “Branko Miljković - poezija kao sudbina”.

Knjige/Stripovi sreda 28.12. 17:55 Komentara: 1

Uručena nagrada “Milan Rakić”

Pesnicima Draganu Lakićeviću i Zorici Arsić-Mandarić svečano je, 26. decembra u prostorijama Udruženja književnika Srbije, uručena književna nagrada “Milan Rakić” za najbolju pesničku knjigu u protekloj godini.

Knjige/Stripovi ponedeljak 26.12. 17:23 Komentara: 0

Jelena Lengold i na italijanskom

Izdavačka kuća “Arhipelag“, ekskluzivni izdavač knjiga Jelene Lengold, ovogodišnje dobitnice Evropske nagrade za književnost, upravo je potpisao ugovor za izdanje nagrađene knjige priča ove autorke “Vašarski mađioničar“ u Italiji sa izdavačkom kućom Zandonai.

Knjige/Stripovi ponedeljak 26.12. 13:05 Komentara: 0
strana 1 od 31 idi na stranu