Deseti decembar u znaku Andrića

Centralna proslava dvostrukog jubileja Ive Andrića, veka od objavljivanja njegovog prvog književnog rada i pola veka od kada je tom piscu dodeljena Nobelova nagrada za književnost, biće održana 10. decembra u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli

Tog dana, kada je Andriću 1961. godine u Stokholmu uručena Nobelova nagrada za književnost, u sedištu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu biće održana prigodna svečanost koju organizuje Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije.

Pre svečanosti, u tri galerijska prostora na Andrićevom vencu biće otvorene izložbe koje na različite načine odslikavaju piščev život i stvaralaštvo, rečeno je agenciji Beta u Muzeju grada Beograda koji realizuje taj program.

U Galeriji "Ozon" biće otvorena izložba "Zadržani pogledi - Andrić, svet knjige i prijatelji", na kojoj će biti predstavljena likovna dela iz Andrićevog muzeja, odnosno radovi umetnika s kojima se pisac družio.

Galerija Muzeja Ive Andrića biće domaćin izložbe "Moj prozor u knjigu", koju čine radovi grafičke dizajnerke Željke Mićanović Miljković, odnosno modeli knjiga inspirisani Andrićevim delima.

U Galeriji "Nova" posetioci će biti u prilici da pogledaju postavku "Ivo Andrić : pisac i/ili diplomata" koja hronološki prati život velikog književnika.

Ista izložba je u četvrtak uveče otvorena u sedištu UN u Ženevi, a do sada je obišla još nekoliko evropskih gradova, među kojima su Temišvar, Minhen, Frankfurt, Lajpcig. Tokom naredne godine, kako je najavljeno u Muzeju grada Beograda, planirano je da ova postavka bude predstavljena u gradova u kojima je Andrić boravio od 1919. do početka Drugog svetskog rata, među kojima su Vatikan i Rim, Trst, Marsej, Pariz, Bukurešt, Grac, Berlin.

Upravnik Zadužbine Dragan Dragojlović rekao je agenciji Beta da je planirano štampanje jubilarne poštanske marke s likom Ive Andrića, a Narodna banka Srbije već je izdala kovanicu od dvadeset dinara s piščevim likom.

Tokom naredne godine, prema Dragojlovićevim rečima, Zadužbina će učestvovati u organizaciji naučnih skupova o Andrićevom delu i brojnih drugih programa posvećenih nobelovcu.

Ove godine, kako je kazao Dragojlović, štampana su i domaća i inostrana izdanja Andrićevih dela, u skladu s uobičajenom dinamikom koja nije direktno povezana s jubilejom, nego sa činjenicom da popularnost tog pisca, prevedenog na četrdeset devet jezika, ne opada.

Jubilej će se obeležavati tokom cele naredne godine, odnosno do oktobra 2012. kada se navršava i 120. godišnjica rođenja Ive Andrića. U tome učestvuju i Zadužbina Ive Andrića, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Matica srpska i druge domaće ustanove kulture.

Jesenas je štampano novo, do sada najsveobuhvatnije izdanje Sabranih dela Ive Andrića u dvadeset tomova, koje su uz pomoć i saradnju stručnjaka iz Andrićeve zadužbine objavili "Nova knjiga" iz Podgorice i "Štampar Makarije" iz Beograda.

Zadužbina je u saradnji sa SANU i Maticom srpskom objavila i obimnu Andrićevu bibliografiju, a podržala je i objavljivanje Andrićevih priča u deset tomova, od kojih je šest štampano u izdanju beogradske "Lagune", a četiri u izdanju "Derete".

Knjige/Stripovi

Branko Miljković- film i izložba

Filmsko veče posvećeno pesniku Branku Miljkoviću održaće se u Atrijumu Svečane sale Doma vojske 29. decembra u 18h u okviru izložbi u Domu Vojske Srbije “Portret - trajna inspiracija umetnika“ i “Branko Miljković - poezija kao sudbina”.

Knjige/Stripovi sreda 28.12. 17:55 Komentara: 1

Uručena nagrada “Milan Rakić”

Pesnicima Draganu Lakićeviću i Zorici Arsić-Mandarić svečano je, 26. decembra u prostorijama Udruženja književnika Srbije, uručena književna nagrada “Milan Rakić” za najbolju pesničku knjigu u protekloj godini.

Knjige/Stripovi ponedeljak 26.12. 17:23 Komentara: 0

Jelena Lengold i na italijanskom

Izdavačka kuća “Arhipelag“, ekskluzivni izdavač knjiga Jelene Lengold, ovogodišnje dobitnice Evropske nagrade za književnost, upravo je potpisao ugovor za izdanje nagrađene knjige priča ove autorke “Vašarski mađioničar“ u Italiji sa izdavačkom kućom Zandonai.

Knjige/Stripovi ponedeljak 26.12. 13:05 Komentara: 0
strana 1 od 31 idi na stranu