Jeleni Lengold uručena nagrada EU

Srpskoj književnici Jeleni Lengold 28. novembra u Briselu uručena je Evropska nagrada za književnost.

Izvor: Beta
Podeli

"Najviše sam zahvalna junacima mojih knjiga jer su me sve ove godine vodili tim mojim putem. Iako neki tvrde da oni ne postoje, ja ih večeras osećam kraj sebe. I osećam da su srećni i ponosni na mene, iako sam neke od njih čak i ubila", rekla je Jelena Lengold u govoru na svečanosti.

Ceremonija uručenja priznanja nagrađenim piscima upriličena je u organizaciji Evropske komisije u hotelu Plaza u Briselu, navodi u saopštenju izdavačka kuća Arhipelag. Jeleni Lengold nagradu je uručila evropska komesarka za kulturu i obrazovanje Andrula Vasiliu.

Srpska književicadobila je Evropsku nagradu za književnost za knjigu priča "Vašarski mađioničar".

Svečanosti je prisustvovalo više od tri stotine zvanica iz Evrope, među kojima su bili holandska princeza Lorentin, poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i poljski ministar kulture Bogdan Zdrojevski.

Evropska nagrada za književnost ustanovljena je 2009. kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti. Lengold je prvi autor iz Srbije koji je dobio to priznanje.

Osim Jelene Lengold, ovogodišnji dobitnici Evropske nagrade za književnost su crnogorski pisac Andrej Nikolaidis, Kalin Terzijski (Bugarska), Tomas Zmeskal (Česka), Kostas Hacijantoniju (Grcka), Ofejgur Sigurdson (Island), Inga Zolude (Letonija), Iren Nig (Lihtenstajn), Imanuel Mifsud (Malta), Rodan al Galidi (Holandija), Ciler Ilhan iz Turske i Adam Fulds iz Velike Britanije.

Dobitnicima pripada i po pet hiljada evra novčane nagrade.

strana 1 od 29 idi na stranu