Tea Obreht oduševila kolege pisce

Roman „Tigrova žena“ koji potpisuje Tea Obreht, američka spisateljica poreklom iz Beograda, našao se na listi najboljih knjiga ove godine, koju su za britanski “Gardijan” 25. novembra predložili pisci iz celog sveta.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 26.11.2011.

13:05

Default images

„Pročitala sam dve knjige koje su ove godine nagrađene u Velikoj Britaniji, ’Tigrovu ženu’ Obrehtove i ’Smisao za kraj’ Džulijana Barnsa, i smatram da su obe knjige izuzetno napisane i duboko angažovane“, izjavila je američka književnica Lori Mur.

Prema njenom mišljenju, iako je reč o debitanstkom romanu, „Tigrova žena“ je veoma autoritativno napisana i upravo takvo pisanje najviše impresionira.

Barnsov roman „Smisao za kraj“, koji je ove godine nagrađen Man – Bukerovom nagradom, predložila je i britanska književnica Margaret Drebl. Ona smatra da je roman zasluženo hvaljen od strane kritike, kako zbog svoje ekonomičnosti koja se ogleda u malom broju efektnih strana, tako i zbog svoje elegancije. „Iako ga neki smatraju zabavnim, ja mislim da je veoma melanholičan“, tvrdi Drebl.

Obrehtova je za roman „Tigrova žena“ ove godine dobila britansku nagradu Orindž. Sa svojih dvadeset pet godina, ona je najmlađa dobitnica tog priznanja koje se dodeljuje književnicama iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: