Stiven Grinblat stiže u Beograd

Jedan od najznačajnijih šekspirologa današnjice i autor knjige "Samooblikovanje u renesansi" (Clio, 2011), Stiven Grinblat, u utorak, 29. novembra, dolazi u Beograd, kao gost njegovog srpskog izdavača.

Izvor: PR
Podeli

Ovaj profesor na univerzitetu Harvard, istoričar i teoretičar književnosti, književni kritičar i dramski pisac, smatra se začetnikom novog istorizma u teoriji književnosti i najuticajnijim autorom u oblasti savremenog tumačenja Šekspira. Izdavačka kuća Clio objavljuje njegovu knjigu "Samooblikovanje u renesansi – od Mora do Šekspira" koja se bavi vodećim predstavnicima engleske renesanse, kao što su Mor, Vajat, Spenser, Marlou i Šekspir, u kojoj istražujući strukturu identiteta, Grinblat otkriva mnogostruke veze između renesansne kulture i oblikovanja identiteta u osvit modernog doba.

Prilikom posete Beogradu Stiven Grinblat će u utorak 29. novembra u 18 časova održati predavanje "Šekspirova autonomija" u Narodnoj biblioteci Srbije, (Skerlićeva 1), a potom će prisustvovati premijeri predstave "Šekspir: izgubljeno nađeno", rađenoj po njegovom dramskom tekstu koji je napisao u saradnji sa Čarlsom Mijem. Ova predstava deo je međunarodnog pozorišnog projekta Kardenio čiji je cilj da istraži na koji način različite kulture interpretiraju isti dramski tekst kroz pozorišni izraz. Premijera je zakazana za 20 sati u Beogradskom domu omladine, (Makedonska 22), a karte se mogu nabaviti na blagajni Doma omladine po ceni od 600 dinara u pretprodaji i 800 dinara na dan premijere.

Knjige/Stripovi

Predstavljena knjiga Ž. Lauševića

Autobiografija jednog od najboljih glumaca njegove generacije Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad", u izdanju kompanije "Novosti", predstavljena je 29. novembra u prepunom Muzeju Jugoslovenske kinoteke u prisustvu njegovih brojnih kolega i prijatelja.

Knjige/Stripovi utorak 29.11. 16:04 Komentara: 7

Dvogodišnjica smrti Milorada Pavića

U sredu 30. novembra na spomenik Miloradu Paviću u Tašmajdanskom parku vence će položiti, osim porodice, predstavnici izdavačke kuće Dereta i predstavnici ambasade Azarbejdžana u Beogradu, zemlje koja je i podigla spomenik srpskom piscu.

Knjige/Stripovi utorak 29.11. 13:39 Komentara: 4

Dela Branka Miljkovića do 2014.

Odbor za obeležavanje 80. godišnjice od rođenja Branka Miljkovića (1934-1961) ima za cilj izdavanje celokupnih dela ovog srpskog pesnika koja treba da budu objavljena do 2014. godine, rekao je predsednik odbora književnik Vidosav Petrović.

Knjige/Stripovi nedelja 27.11. 13:38 Komentara: 5
strana 1 od 29 idi na stranu