Sajam knjiga posetilo 148.578 ljudi

U nedelju uveče je na Beogradskom sajmu završen 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Za osam sajamskih dana registrovano je 148.578 posetilaca, od čega je sa kupljenom kartom 119.055.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

15:35

Default images

Poseta je veća od prošlogodišnje kada je evidentirano 142.986 posetilaca, "čime se demantuju tvrdnje nekih od učesnika, zasnovane na ostvarenom prometu na sopstvenim štandovima, da je poseta čak za trećinu manja od prošlogodišnje;" saopšteno je na sajtu organizatora.

"Pravu sliku o značaju i veličini ovogodišnje manifestacije dao je, tokom završne konferencije za novinare, ambasador Brazila Aleksandre Ador Neto koji je izrazio uverenost da je ovo jedan od najvećih sajmova knjiga na svetu, i po kvalitetu i po kvantitetu. On smatra da je to rezultat kvalitetnog obrazovanja u Srbiji."

56. Beogradski Sajam knjiga trajao je od 23. do 30. oktobra

Protestvovalo Udruženje izdavača

Udruženje izdavača i knjižara Srbije, koje okuplja 120 izdavačkih kuća, protestovalo je danas zbog izostavljana predstavnika izdavača iz svih organa i radnih tela 56. Sajma knjiga u Beogradu i pozvalo nadležne na razgovor o načinu organizacije naredne manifestacije.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, organizacioni odbor sajma odbio je da snizi cene ulaznica na 150 dinara, nije uvažio nijednu primedbu na raspodelu prostora i formirao je žiri bez javnog kulturnog kredibiliteta.

"Sve je to doprinelo znatno smanjenoj poseti na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu i omalovažavanju vrednih izdavackih poslova izmedju dva sajma", navodi se u saopštenju.

Udruženje zahteva "hitne i korenite promene načina organizacije, uz dostojno poštovanje izdavačke profesije".

"Moramo podsetiti da se cela manifestacija i njena duga tradicija zasnivaju na radu izdavačkih asocijacija nekadašnje Jugoslavije, a sada Srbije, da sve troškove manifestacije snose sami izdavači plaćanjem zakupnine, pa nema baš nikakve logike da politikanti izvan naše struke donose (nerazumne) odluke i raspolažu našim sredstvima i godišnjim rezultatima“, navodi se u saopštenju.

Udruženje je pozvalo nadležne na razgovor o načinu organizovanja narednog Sajma knjiga „u nadi da će se najavljeni sastanci ubrzo održati“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: