Strip i Ševalije zvezde Sajma

Prava zvezda ovogodišnjeg 56. beogradskog Sajama knjiga, koji je završen u nedelj uveče, bila je "deveta umetnost" - strip, koji se izborio, barem na ovoj manifestaciji, da ima pravu prezentaciju.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

09:03

Default images

U godini kada država nije otkupila nijedno strip izdanje, gubeći iz vida da se radi o značajnoj izdavačkoj grani, za izdavački poduhvat godine proglašena je knjiga "Stripovi koje smo voleli" izdavača Omnibus koju su priredili Živojin Tamburić, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović.

Pionirski poduhvat urednika pratećih programa Sajma prof. dr Vladislave Gordić Petković da se otvori posebna sala namnjena stripu pokazao se kao pun pogodak, pošto su u njoj predstavljena 42 programa na kojima su učestvovala velika imena svetskog stripa.

Nesporno je da su ove godine izdavači pokazali i dokazali da su žilav soj, a podbacili su čitaoci koji Sajam napuštaju sa jednom ili dve knjige "pod miškom", ne zbog njihovih cena, već velikih troškova dolaska na Sajam za koje, smatraju izlagači, nije bilo sluha kod organizatora.

Organizacija je, osim kada je reč o cenama ulaznica i parkinga, bila na znatno višem nivou nego prethodnih godina i veoma je dobro funkcionisala informativna služba koja je pojačana sajtom i direktnim prenosima zbivanja u sali "Borislav Pekić".

Izdavači su se složili da bi poseta bila bolja da je cena ulaznice ostala kao na otvaranju 100 dinara ili da su ostale "rupe u ogradi" oko Sajma kako bi bibliofili koji nemaju novca da plate 250 dinara za kartu imali mogućnost da za taj novac pazare pet knjiga. Izlagači su pokušali da nadomeste skupoću ulaznice izuzetnim sniženjima i raznim poklonima koje su delili kupcima svojih knjiga, pa su tako cene spuštane na 20, 50, 100 dinara po naslovu, što je manje od troškova štampanja, jer su izračunali da im je to, ipak, bolje nego da knjige čame u magacinu.
Izuzetno je velika produkcija knjiga za najmlađe i omladinu, što je jasan signal da izdavači teže odgajanju novih generacija čitalaca. Primećeno je i da je drastično smanjena produkcija luksuznih izdanja koja zahtevaju velika ulaganja, što nije uticalo na izbor knjiga, jer su mnogi izneli nekomercijalne, a dragocene knjige klasika, poezije, flozofije i humanističkih nauka koje su neophodne društvu koje pretenduje na obrazovanje.

Primećeno je odsustvo jedne od izdavačkih legendi NOLIT-a, kao i izdavačke kuće Samizdat koja je tokom poslednjih dve decenije objavljivala brojne dragocene knjige. Istovremeno, "skoro sahranjena" 100-godišnja Prosveta stigla je na Sajam sa 20 novih izdanja i rešena da se uključi u izdavačku scenu.

Više nego ranijih godina, počasni gost, u ovom slučaju osam luzofonskih zemalja (u kojima se govori portugalski), postarao se da obezbedi čak 40 prevoda izabranih dela savremenih pisaca i doveli su 19 autora koji su veoma aktivno učestvovali na skupovima Sajma i izvan njega.

Izdavači su se postarali da obezbede dolazak još nekoliko popularnih pisaca iz inostranstva, ali je gostovanje Trejsi Ševalije kod "Lagune" prevazišlo sve gužve koje su omiljeni pisci do sada stvarali tokom Sajma.

Na Sajmu je centralni domaći pisac bio Ivo Andrić, pošto se ove godine obeležavaju dva jubileja - 50 godina od Nobelove nagrade i 100 godina od objavljivene prve njegove pesme.

Prvi put posle raspada Jugoslavije, Sajam knjiga su posetila dvojica najviših funkcionera međunarodnih i evropskih asocijacija izdavača kao gosti Udruženja izdavačca i knjižara Srbije da bi im dali uputstva i savete kako da se ponovo uključe u međunarodnu porodicu izdavača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: