Transtremeru Nobel za književnost

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu je švedski pesnik i pisac Tomas Transtremer saopštila je Švedska akademija nauka koja dodeljuje nagrade vredne 1,5 miliona dolara.

Izvor: B92
Podeli

Transtremer je rođen 15. aprila 1931. u Stokholmu, pesnik je i prevodilac. U obrazloženju nagrade je stajalo da njegova poezija "kroz kondezovane, prozirne slike, daje svež pogled na stvarnost." Dobitnik je brojnih pesničkih nagrada, a 2003. godine Transtremer je nagrađen i Zlatnim vencem na Struškim pesničkim večerima. Njegova dela na srpski jezik prevodio je njegov lični prijatelj, pesnik i književnik Moma Dimić.

Rojters je predviđajući moguće dobitnike nagrade u prvi plan pored Transtremer stavio i sirijskog pesnika Adonisa, ali i Kanađanke Margaret Atvud i Alis Manro, Južnokorejca Ko Una i Amerikance Filipa Rota, Džojs Kerol Outs i Tomasa Pinčona. Na kladionicama velike šanse davane su i rokenrol legendi Bobu Dilanu.

Dobitnika Nobela za književnost, koji ume da ode u ruke i relativno nepoznatom autoru, gotovo je nemoguće predvideti. Prošle godine nagradu je dobio slavni peruanski pisac Mario Vargas Ljosa.

Ranije danas naš web portal preneo je neproverenu vest sa sajta http://www.nobelprizeliterature.org da je srpski pisac Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Izvanjavamo se svim posetiocima našeg sajta, a posebno Dobrici Ćosiću na ovoj dezinformaciji, koja je posle par minuta - posle dodatnih provera validnosti informacije i legitimnosti sajta – sklonjena sa b92.net.

Domen sajta nobelprizeliterature.org registrovan je u sredu 5. oktobra u 15h i nije nikako povezan sa jedinim merodavnim sajtom za Nobelove nagrade www.nobelprize.org, tako da se neko baš lepo potrudio da napravi "elaborate hoax"... Na prevaru je, pored nas i brojnih drugih domaćih medijskih kuća i web portala, naseo i Guardian na svom live blogu, kao i mnogi drugi svetski mediji.

Knjige/Stripovi

Izdavači protestvovali zbog Sajma

Udruženje izdavača i knjižara Srbije, koje okuplja 120 izdavačkih kuća, protestovalo je zbog izostavljana predstavnika izdavača iz svih organa i radnih tela 56. Sajma knjiga u Beogradu i pozvalo nadležne na razgovor o načinu organizacije naredne manifestacije.

Knjige/Stripovi ponedeljak 31.10. 16:45 Komentara: 0

Mađarska domaćin Sajma knjiga 2012.

Na tradicionalnoj svečanosti zatvaranja 56. beogradskog Sajma knjiga, ambasador Angole Toko Diankoga Sera uručio je, u ime počasnog gosta - portugalskog jezika, ambasadoru Mađarske Oskaru Nikovicu "otvorenu knjigu" kao budućem domaćinu Sajma knjiga 2012.

Knjige/Stripovi nedelja 30.10. 16:56 Komentara: 0

Sajam obeležila slaba poseta

Poslednji dan 56. beogradskog Sajma knjiga obeležiće primopredaja "Otvorene knjige" ambasadoru Mađarske koja će biti počasni gost narednog Sajma knjiga i svođenje računa posle ocena izlagača da je poseta bila lošija nego ranije.

Knjige/Stripovi nedelja 30.10. 08:57 Komentara: 66

Koeljo opet najčitaniji

Knjiga Paola Koelja “Alef” i muzičara Bore Ðorđevića “Šta je pesnik hteo da kaže” najprodavanije su knjige na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga, sudeći po Tanjugovoj anketi.

Knjige/Stripovi subota 29.10. 15:04 Komentara: 15
strana 1 od 28 idi na stranu