Nobel za književnost 6. oktobra

Ime dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost biće objavljeno u četvrtak, 6. oktobra, saopštila je Švedska akademija nauka koja dodeljuje nagrade vredne 10 miliona švedskih kruna (1,5 miliona dolara).

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2011.

11:28

Default images

Kako prenosi Rojters, među glavnim favoritima za ovo prestižno priznanje su sirijski pesnik Adonis i švedski pesnik i pisac Tomas Transtromer, ali i Kanađanke Margaret Atvud i Alis Manro, Južnokorejac Ko Un i Amerikanci Filip Rot, Džojs Kerol Outs i Tomas Pinčon.

Akademija tradicionalno saopštava datum objavljivanja imena laureata za književnost odvojeno od nagrada za naučna dostignuća, čiji će dobitnici takođe biti poznati u toku ove sedmice.

Dobitnika Nobela za književnost, koji ume da ode u ruke i relativno nepoznatom autoru, gotovo je nemoguće predvideti. Prošle godine nagradu je dobio slavni peruanski pisac Mario Vargas Ljosa.

"Sezona" Nobelovih nagrada je započeta u ponedeljak saopštavanjem imena trojice naučnika koji su dobili nagradu za medicinu i fiziologiju - Brus Bjutler (SAD), Žil Ofman (Luksemburg) i Ralf Stajnmen (Kanada).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: