Nobel za književnost 6. oktobra

Ime dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost biće objavljeno u četvrtak, 6. oktobra, saopštila je Švedska akademija nauka koja dodeljuje nagrade vredne 10 miliona švedskih kruna (1,5 miliona dolara).

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako prenosi Rojters, među glavnim favoritima za ovo prestižno priznanje su sirijski pesnik Adonis i švedski pesnik i pisac Tomas Transtromer, ali i Kanađanke Margaret Atvud i Alis Manro, Južnokorejac Ko Un i Amerikanci Filip Rot, Džojs Kerol Outs i Tomas Pinčon.

Akademija tradicionalno saopštava datum objavljivanja imena laureata za književnost odvojeno od nagrada za naučna dostignuća, čiji će dobitnici takođe biti poznati u toku ove sedmice.

Dobitnika Nobela za književnost, koji ume da ode u ruke i relativno nepoznatom autoru, gotovo je nemoguće predvideti. Prošle godine nagradu je dobio slavni peruanski pisac Mario Vargas Ljosa.

"Sezona" Nobelovih nagrada je započeta u ponedeljak saopštavanjem imena trojice naučnika koji su dobili nagradu za medicinu i fiziologiju - Brus Bjutler (SAD), Žil Ofman (Luksemburg) i Ralf Stajnmen (Kanada).

Knjige/Stripovi

Izdavači protestvovali zbog Sajma

Udruženje izdavača i knjižara Srbije, koje okuplja 120 izdavačkih kuća, protestovalo je zbog izostavljana predstavnika izdavača iz svih organa i radnih tela 56. Sajma knjiga u Beogradu i pozvalo nadležne na razgovor o načinu organizacije naredne manifestacije.

Knjige/Stripovi ponedeljak 31.10. 16:45 Komentara: 0

Mađarska domaćin Sajma knjiga 2012.

Na tradicionalnoj svečanosti zatvaranja 56. beogradskog Sajma knjiga, ambasador Angole Toko Diankoga Sera uručio je, u ime počasnog gosta - portugalskog jezika, ambasadoru Mađarske Oskaru Nikovicu "otvorenu knjigu" kao budućem domaćinu Sajma knjiga 2012.

Knjige/Stripovi nedelja 30.10. 16:56 Komentara: 0

Sajam obeležila slaba poseta

Poslednji dan 56. beogradskog Sajma knjiga obeležiće primopredaja "Otvorene knjige" ambasadoru Mađarske koja će biti počasni gost narednog Sajma knjiga i svođenje računa posle ocena izlagača da je poseta bila lošija nego ranije.

Knjige/Stripovi nedelja 30.10. 08:57 Komentara: 66

Koeljo opet najčitaniji

Knjiga Paola Koelja “Alef” i muzičara Bore Ðorđevića “Šta je pesnik hteo da kaže” najprodavanije su knjige na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga, sudeći po Tanjugovoj anketi.

Knjige/Stripovi subota 29.10. 15:04 Komentara: 15
strana 1 od 28 idi na stranu