Umro "otac" Zagora i Mister Noa

Serđo Boneli (Sergio Bonelli), tvorac popularnih strip junaka Zagora i Mistera Noa i izdavač "Teksa Vilera" i "Dilana Doga" umro je rano jutros u Monci u 79. godini.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.09.2011.

13:00

Default images

Boneli se rodio u Milanu 1931. godine, a prvi scenario za strip napisao je 1957. godine kada je na italijanski jezik preveo španski strip Verdugo Ranch.

Boneli je umro u bolnici u koju je primljen pre nedelju dana. Bio je oženjen i imao je sina Davidea koji je bio zadužen za marketing u izdavačkoj kući "Serđo Boneli editore" iz Milana.

Boneli je bio sin Đana Luiđija Bonelija, koji je 1948. stvorio lik Teksa Vilera, teksaškog rendžera koji postaje vođa plemena Navaho i brani slabe.

Veoma mlad je počeo da radi u porodičnoj izdavačkoj kući, najpre kao kurir i radnik u skladištu, a 1957. dolazi na čelo izdavačke kuće "Čepim (Cepim)", koja kasnije menja ime u "Serđo Boneli editore".

Kao scenarista pod imenom Gvido Nolita (Guido Nolitta) stvorio je likove kakvi su Zagor (1961), mešavina vestern junaka i Tarzana, i Mister No (1975), bivši američki vojnik koji 1950-ih godina živi u brazilskoj Amazoniji.

Prema pisanju dnevnika Republika (Repubblica), Mister No je lik koji "predstavlja momenat prekida sa tradicijom izdavačke kuće koju je osnovao njegov otac". "Vojnik Dežk Drejk je anti-junak, veoma human i veoma daleko od nepogrešivih junačkih figura poput Teksa Vilera", navodi taj list.

Boneli je zamenio svog oca na mestu scenariste stripa "Teks Viler", koji je i danas jedan od najprodavanijih stripova u Italiji.

Dilan Dog, koga je 1986. stvorio Ticijano Sklavi (Tiziano Sclavi), inspirisan je glumcem Rupertom Everetom (Everett). Taj strip je 2010. poslužio kao inspiracija za holivudski film "Dylan Dog: Dead of Night" u režiji Kevina Manroa (Munroe).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: