Objavljen novi broj magazina SKD

Srpsko književno društvo (SKD) predstavilo je 30. septembra jubilarni broj svog glasila "Književni magazin", koji je objavljen povodom deset godina izlaženja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 30.09.2011.

18:24

Default images

Predsednik Upravnog odbora SKD Milovan Marčetić zahvalio je Udruženju banaka Srbije koje je pomoglo objavljivanje ovog trobroja (122-122-123) i obezbedilo da do kraja godine budu štampana još dva broja.

Prema rečima Marčetića, izlaženje „Književnog magazina" pomaže i Ministarstvo kulture, ali su se sredstva poslednje tri godine prepolovila.

SKD je od osnivanja, pre deset godina, pokrenulo svoj mesečnik, koji je prvih godina redovno izlazio i, kako je istakao glavni urednik Mileta Aćimović Ivkov, koncept koji se pokazao kao uspešan, slede i dalje.

U njemu se objavljuju književni prilozi najuglednijih srpskih autora i razgovor sa njima, a u ovom broju to je akademik Svetlana Velmar Janković. Takođe, po oceni Ivkova, Magazin je danas jedino mesto gde se stručno, kompetentno piše o knjigama domaćih autora.

Aćimović je kazao da je "Magazin" preuzeo i ulogu mosta koji povezuje srpske čitaoce sa značajnim predstavnicima stranih književnosti, pre svega iz regiona.

U jubilarnom broju, prema njegovim rečima, dato je istaknuto mesto obeležavnju pola veka od dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, kao i zapisima u Andrićevom ključu (Vase Pavkovića, Mirjane Mitrović, Milisava Savića, Mihajla Pantić, Miroljuba Todorovića, Laze Lazića).

Prozne priloge su dali Sava Damjanov, Ðorđe Pisarev, Ivana Dimić... a stihove Nikola Vujčić, Milana Ðorđević, Dragan Hamović, Gojko Božović, Milovan Marčitić, Marija Midžović, Vladislava Vojnović i drugi. Likovni prilozi u ovom broju delo su Milana Tucovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: