"Đura Đukanov" za Dragoslavu Barzut

Na sastanku žirija za dodelu nagrade "Đura Đukanov", održanog 29. septembra 2011. godine, u sastavu Jasmina Vrbavac, Vladimir Arsenić i Gojko Božović, predsednik žirija, doneta je jednoglasna odluka da se nagrada dodeli Dragoslavi Barzut za zbirku priča "Zlatni metak".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

21:17

Default images

U obrazloženju odluke žirija navodi se: "Ovaj rukopis se od pristiglih istakao autentičnim glasom ženskog urbanog pripovedača koji suvereno vlada formom kratke priče. Iako rodna diferenciranost nije presudna za kvalitet ove proze, ona ukazuje na put kojim bi se žensko pismo moglo kretati u našoj književnosti. Primetno je da je reč o zaokruženom autorskom rukopisu koji je koherentan u svojoj tematskoj heterogenosti. Ispitujući položaj samosvesne mlade žene u savremenom, urbanom okruženju, Dragoslava Barzut problematizuje književnu feminističku tradiciju dodajući joj lični, osoben ton."

"Žiri iskazuje zadovoljstvo što je na ovogodišnji konkurs za nagradu "Đura Đukanov" pristigao veći broj kvalitetnih rukopisa, što govori o značaju koji ova relativno mlada nagrada počinje da stiče u srpskoj književnosti. Činjenica da je laureatkinja, Dragoslava Barzut, već poznata i priznata spisateljica, govori upravo tome u prilog."

Dragoslava Barzut, kritičarka, novinarka, blogerka i pesnikinja, rođena je 1984. u Somboru. Diplomirala je komparativnu književnost u Novom Sadu gde je delovala u okviru Centra za novu književnost "Neolit". Objavljuje književnu kritiku i poeziju. Njen esej "Recepcija poezije Rastka Petrovića u zbirci "Otkrovenje u 21. veku" osvojio je drugu nagradu za esej na konkursu "Ulaznica" 2009.

Dosadašnji dobitnici nagrade Đura Đukanov su: Branislav Ćurčić iz Sombora, za 2005. godinu, Marica Puškaš iz Novog Sada, za 2006. godinu, Biljana Ćućko iz Batajnice, za 2007. godinu, Dragana Dukić iz Kikinde, za 2008. godinu, Ivica Milarić iz Novog Sada, za 2009. godinu i Dušan Vejnović iz Sombora za 2010. godinu.

Istekom trogodišnjeg mandata, tročlani žiri koji su činili Jasmina Vrbavac, Vladimir Arsenić i Gojko Božović, zamenjen je žirijem u kome su od ove godine Dragan Velikić, pisac iz Beograda, Srđan Srdić, pisac iz Kikinde i Mića Vujičić, književni kritičar i pisac iz Mokrina.

Nagrada će zvanično biti uručena laueratu u Narodnoj biblioteci "Jovan Popović" 19. januara, na dan rođenja Đure Đukanova, značajnog banatskog pisca, godinu dana od raspisivanja konkursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: