"Zabraniti Nabokova i Markesa"

Jedan visoki zvaničnik Ruske pravoslavne crkve ocenio je da bi vlada trebalo da istraži i zabrani knjige Vladimira Nabokova i Gabrijela Garsije Markesa u školama jer u svojim delima ti autori, po njegovom mišljenju, ,,opravdavaju pedofiliju".

Izvor: Beta
Podeli

Kako danas prenose svetske agencije, sveštenik Vsevolod Čaplin, koji predvodi odeljenje Moskovske patrijaršije za odnose s javnošću, govorio je o Nabokovljevom romanu "Lolita" i Markesovoj knjizi "Sto godina samoće".

Zvaničnik je u izjavi radiju Eho Moskve naveo da bi dela dvojice pisaca trebalo isključiti iz nastave u srednjim školama, zato što te knjige na romansiran način predstavljaju ,,perverzne strasti koje ljude čine nesrećnima".

,,Očigledno da popularizacija ovih romana u školama neće učiniti naše društvo moralno srećnijim", rekao je Čaplin.

,,Moramo da razgovaramo kako bismo odredili u kojoj meri ta dela opravdavaju pedofiliju. Činjenica je da je na Zapadu postojalo veoma negativno mišljenje o njima, ali se to potom promenilo. Sada je vreme za revoluciju morala, ili ako hoćete za kontrarevoluciju", dodao je.

Mihail Švidkoj, izaslanik Kremlja za međunarodnu kulturnu saradnju, usprotivio se Čaplinovoj ideji i naveo da bi takva akcija ruskih vlasti nanela veliku štetu ugledu Rusije.

Čaplinov predlog osudili su i ruski pisci.

,,Hajde onda da proverimo da li u književnosti, od Homera do velikih ruskih klasika, postoje aluzije na nasilje, pedofiliju i druge neprihvatljive stvari", ironično je rekao istoričar Nikolaj Svanidže.

Pisac Boris Akunjin apelovao je na Rusku pravoslavnu crkvu da se ne meša u ,,sekularna i književna pitanja".

Nabokov, koji je napustio Rusiju posle Oktobarske revolucije 1917, objavio je "Lolitu" 1955. na engleskom jeziku. Knjiga je 1967. prevedena na ruski ali je taj prevod, zajedno s njegovim ostalim delima, proglašen za pornografiju i zabranjen u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Za razliku od "Lolite", roman "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa objavljen je u Sovjetskom Savezu uprkos brojnim aluzijama na incest i seks s maloletnicima.

Knjige/Stripovi

Ponovo dobar urod Dinje

Ako niste čuli za Sandru Silađev Dinju, sva je prilika da nemate kompjuter, ili barem da između vas i interneta postoji neka neotkloniva prepreka: tehničke, psihološke ili neke treće naravi. Što je šteta: manje zbog interneta, više zbog Dinje.

Knjige/Stripovi četvrtak 11.01. 12:45 Komentara: 4

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu ušli su romani "Srodnici" Jovice Aćina u izdanju "Lagune", "Gorgone" Mire Otašević (Geopoetika), "Luzitanija" Dejana Atanackovića ("Besna kobila"), "Danas je sreda" Davida Albaharija ("Čarobna knjiga") i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića ("Partizanska knjiga").

Knjige/Stripovi sreda 10.01. 16:32 Komentara: 3
strana 1 od 547 idi na stranu