Umro "otac" Zagora i Mister Noa

Serđo Boneli (Sergio Bonelli), tvorac popularnih strip junaka Zagora i Mistera Noa i izdavač "Teksa Vilera" i "Dilana Doga" umro je rano jutros u Monci u 79. godini.

Izvor: Beta
Podeli

Boneli se rodio u Milanu 1931. godine, a prvi scenario za strip napisao je 1957. godine kada je na italijanski jezik preveo španski strip Verdugo Ranch.

Boneli je umro u bolnici u koju je primljen pre nedelju dana. Bio je oženjen i imao je sina Davidea koji je bio zadužen za marketing u izdavačkoj kući "Serđo Boneli editore" iz Milana.

Boneli je bio sin Đana Luiđija Bonelija, koji je 1948. stvorio lik Teksa Vilera, teksaškog rendžera koji postaje vođa plemena Navaho i brani slabe.

Veoma mlad je počeo da radi u porodičnoj izdavačkoj kući, najpre kao kurir i radnik u skladištu, a 1957. dolazi na čelo izdavačke kuće "Čepim (Cepim)", koja kasnije menja ime u "Serđo Boneli editore".

Kao scenarista pod imenom Gvido Nolita (Guido Nolitta) stvorio je likove kakvi su Zagor (1961), mešavina vestern junaka i Tarzana, i Mister No (1975), bivši američki vojnik koji 1950-ih godina živi u brazilskoj Amazoniji.

Prema pisanju dnevnika Republika (Repubblica), Mister No je lik koji "predstavlja momenat prekida sa tradicijom izdavačke kuće koju je osnovao njegov otac". "Vojnik Dežk Drejk je anti-junak, veoma human i veoma daleko od nepogrešivih junačkih figura poput Teksa Vilera", navodi taj list.

Boneli je zamenio svog oca na mestu scenariste stripa "Teks Viler", koji je i danas jedan od najprodavanijih stripova u Italiji.

Dilan Dog, koga je 1986. stvorio Ticijano Sklavi (Tiziano Sclavi), inspirisan je glumcem Rupertom Everetom (Everett). Taj strip je 2010. poslužio kao inspiracija za holivudski film "Dylan Dog: Dead of Night" u režiji Kevina Manroa (Munroe).

Knjige/Stripovi

Ponovo dobar urod Dinje

Ako niste čuli za Sandru Silađev Dinju, sva je prilika da nemate kompjuter, ili barem da između vas i interneta postoji neka neotkloniva prepreka: tehničke, psihološke ili neke treće naravi. Što je šteta: manje zbog interneta, više zbog Dinje.

Knjige/Stripovi četvrtak 11.01. 12:45 Komentara: 4

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu ušli su romani "Srodnici" Jovice Aćina u izdanju "Lagune", "Gorgone" Mire Otašević (Geopoetika), "Luzitanija" Dejana Atanackovića ("Besna kobila"), "Danas je sreda" Davida Albaharija ("Čarobna knjiga") i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića ("Partizanska knjiga").

Knjige/Stripovi sreda 10.01. 16:32 Komentara: 3
strana 1 od 547 idi na stranu