Danas je Međunarodni dan pismenosti

Danas, 8. septembra, se obeležava Međunarodni dan pismenosti, a Srbija ga dočekuje sa oko 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina koje nije završilo osnovnu školu.

Izvor: Beta
Podeli

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, Srbija broji oko milion ljudi, odnosno više od 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina, koje nije završilo osnovnu školu. Zvanična statistika pokazuje i da u Srbiji ima oko 50 odsto odraslih koji su završili samo osnovnu školu, ali su funkcionalno nepismeni.

Ministarstvo prosvete i nauke, uz pomoć Evropske unije, pokrenulo je projekat "Druga šansa" koji će omogućiti da stariji od petnaest godina završe osnovno i dobiju stručno obrazovanje, a za sada ima oko 2.800 prijavljenih polaznika.

Realizacija projekta počeće tokom septembra u 38 osnovnih škola, a Ministarstvo prosvete i nauke odabralo je ukupno 80 škola širom Srbije koje će biti uključene u obrazovanje odraslih. Oko 470 nastavnika i direktora škola obučeno je za rad sa starijom populacijom.

Za Projekat "Druga šansa" Evropska unija izdvojila je oko 4 miliona evra.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO, proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti.

Knjige/Stripovi

Novi roman Pola Ostera Sanset park

Izdavačka kuća "Geopoetika", koja je domaćim čitaocima "otkrila" neka od najvećih imena svetske književne scene, među kojima visoko mesto zauzima američki pisac Pol Oster, danas je predstavila njegov najnoviji roman "Sanset park"

Knjige/Stripovi petak 30.09. 15:07 Komentara: 0

Zvezde snimaju audio knjige

Holivudske zvezde, među kojima su Kejt Vinslet, Nikol Kidman, En Hatavej i Dastin Hofman učestvovaće u snimanju "zvučnih knjiga" - čitaće dela slavnih pisaca koja će u digitalnom izdanju biti dostupna na internetu

Film/TV petak 30.09. 13:14 Komentara: 1

"Đura Đukanov" za Dragoslavu Barzut

Na sastanku žirija za dodelu nagrade "Đura Đukanov", održanog 29. septembra 2011. godine, u sastavu Jasmina Vrbavac, Vladimir Arsenić i Gojko Božović, predsednik žirija, doneta je jednoglasna odluka da se nagrada dodeli Dragoslavi Barzut za zbirku priča "Zlatni metak".

Knjige/Stripovi četvrtak 29.09. 21:17 Komentara: 1

"Zabraniti Nabokova i Markesa"

Jedan visoki zvaničnik Ruske pravoslavne crkve ocenio je da bi vlada trebalo da istraži i zabrani knjige Vladimira Nabokova i Gabrijela Garsije Markesa u školama jer u svojim delima ti autori, po njegovom mišljenju, ,,opravdavaju pedofiliju".

Knjige/Stripovi sreda 28.09. 20:07 Komentara: 5
strana 1 od 23 idi na stranu