Širi izbor za Bukera 2011.

Među 13 autora u širem izboru za književnu nagradu Buker za 2011. godinu našao se bivši dobitnik Alan Holingharst (Hollinghurst), kao i Sebastijan Beri (Sebastian Barry) i Džulijan Barns (Julian Barnes), koji su ranije bili u užem izboru.

Kultura

Izvor: SEEcult.org

Sreda, 27.07.2011.

14:49

Default images

Holingharst je nominovan za “The Stranger's Child”, nastavak romana “The Line of Beauty” za koji je 2004. dobio nagradu Buker, vrednu 50.000 funti.

Među piscima u širem izboru je i troje kanadskih autora (Alison Pick, Patrick deWitt i Esi Edugyan), kao i četvoro debitanata (Stephen Kelman, AD Miller, Yvette Edwards i Patrick McGuiness).

Uži izbor od šest imena biće objavljen 6. septembra, dok će dobitnik biti proglašen 18. oktobra.

Svi autori u užem izboru dobijaju 2.500 funti.

Žiri je sačinio širi izbor od ukupno 138 knjiga.

Prema rečima predsedavajuće žirija Stele Rimington (Stella), sve knjige u širem izboru su kvalitetne, a u rasponu su od Divljeg zapada, preko Moskve u doba Hladnog rata do Bukurešta i multietničkog Londona.

U žiriju su i autor i novinar Metju d’Ankona (Matthew d'Ancona), autorka Suzan Hil (Susan Hill), autor i političar Kris Malin (Chris Mullin) i Gebi Vud (Gaby Wood) iz “Dejli telegrafa”.

Kladioničari u Londonu već su počeli da prognoziraju dobitnika Bukera, pa se Holingharstova saga o ljubavnom trouglu, mitovima i porodičnim misterijama koje se protežu kroz više generacija, našla na prvom mestu.

Među favoritima je i Barnsov roman “The Sense of an Ending”, ali ima lošije kvote od Holingharsta. Barns je do sada tri puta bio u užem izboru, ali nije uspeo da osvoji Bukera.

Prošle godine nagradu Buker dobio je Hauard Džekobson (Howard Jacobson) za “The Finkler Question”, a favorit je bio dvostruki dobitnik Pit Keri (Pete Carey).

Nagrada Buker prvi put je dodeljena 1969. godine (PH Newby za Something To Answer For), a 1974. i 1992. dobila su je po dva romana.

Među nagrađenim romanima su i "The Sea, The Sea" pokojne spisateljice Ajris Mardok (Iris Murdoc) 1978. godine, "Schindler's Ark" Tomasa Kenelija (Thomas Keneally) 1982. godine, kao i roman "Engleski pacijent" Majkla Ondatjea (Michael Ondaatje), nagrađen 1992.

Piter Keri je, pored Džona Maksvela Kucija (JM Coetzee), jedini koji je dva puta dobio nagradu Buker (1998. za Oscar and Lucinda i 2001. za The History of the Kelly Gang).

SPISAK NOMINOVANIH ZA BUKERA 2011:
Julian Barnes - The Sense of an Ending (Jonathan Cape - Random House)
Sebastian Barry - On Canaan's Side (Faber)
Carol Birch - Jamrach's Menagerie (Canongate Books)
Patrick deWitt - The Sisters Brothers (Granta)
Esi Edugyan - Half Blood Blues (Serpent's Tail - Profile)
Yvvette Edwards - A Cupboard Full of Coats (Oneworld)
Alan Hollinghurst - The Stranger's Child (Picador - Pan Macmillan)
Stephen Kelman - Pigeon English (Bloomsbury)
Patrick McGuinness - The Last Hundred Days (Seren Books)
A.D. Miller - Snowdrops (Atlantic)
Alison Pick - Far to Go (Headline Review)
Jane Rogers - The Testament of Jessie Lamb (Sandstone Press)
D.J. Taylor - Derby Day (Chatto & Windus - Random House)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: