"Bojni poklič majke tigra" Ejmi Čua

Novosadska izdavačka kuća "Psihopolis", specijalizovana za knjige iz popularne psihologije i pshološke i pedagoške priručnike za samopomoć, objavila je prevod "Bojni poklič majke tigra" Ejmi Čua, knjigu koja dovodi u pitanje popustljiv način vaspitanja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.07.2011.

13:24

Default images

Autorka Ejmi Čua je profesor prava na renomiranom američkom univerzitetu Jejl i njena knjiga koju je prevela Vesna Pilipović izazvala je burne reakcije u SAD.

Prema rečima urednice u "Psihopolisu" Vesne Svilokos srpsko izdanje stiže samo nekoliko meseci nakon američkog.

Knjiga je šokirala Amerikance i izazvala nezapamćenu lavinu reakcija i komentara o vaspitanju dece i došla na naslovnu stranicu magazina "Tajms".

Svilokosova ističe da autorka Čua, kineskog porekla, u vreme dominantnog preterano popustljivog vaspitanja i imperativa ideologije srećnog deteta, zastupa "tigar vaspitanje" koje se, u skladu sa kineskom tradicijom, zalaže za strogo vaspitanje koje daje odlične rezultate.

"Upravo ovaj način vaspitanja krije odgovor zašto su američka deca kineskog porekla uspešnija u školama, na raznim testovima i takmičenjima (matematički geniji, muzički virtuozi) od dece iz drugih etničkih grupa", tvrdi autorka.

Ona, na primeru vaspitanja svoje dve ćerke, dokazuje roditeljima da politički nekorektno, “loše” i “neprihvatljivo” "tigar vaspitanje" dovodi do odličnih rezultata, jer tera roditelje da razmisle: da li žele da samo usreće svoje dete ili da mu pomognu da jednog dana osvoji svoju sreću.

Čua tvrdi da je ona u tome uspela i navodi nešto od onoga što njene ćerke nikako nisu smele da čine: da prespavaju van kuće, da gledaju TV ili igraju igrice, da dobiju ocenu manju od petice.

Jer, prosečna kineska majka veruje da škola mora biti na prvom mestu, da je 5 - loša ocena, da nikada ne sme javno hvaliti decu, da kod nesuglasica između deteta i nastavnika majka uvek mora biti na strani nastavnika, da su jedine dozvoljene aktivnosti za decu one u kojima jednom mogu osvojiti medalju i tada - ta medalja mora biti zlatna!

A njene ćerke, ipak, smatraju da će i same na svojoj deci sprovoditi “kineski” metod.

Svilokosova ističe da uprskos činjenici da je knjiga dočekana "na nož" od komentatora, medija i roditelja ubrzo je postala jedna od pet najprodavanijih knjiga na internet knjižari Amazon.

"Ova teorija vaspitanja izazvala je pravu paniku, jer osnovni mehanizam ove vaspitne tehnike jeste odlaganje zadovoljstva: deci se uskraćuju lako dostupne radosti zarad potencijalno većih nagrada u budućnosti", naglasasava Svilokosova.

Ona smtra da činjenica da je knjiga vrlo brzo postala šampion čitanosti, a autorka zauzela naslovne strane i daje intervjue u najtiražnijim časopisima, dokazuje da američki roditelji osećaju da nešto ozbiljno nije u redu sa načinom na koji vaspitavaju decu.

Srpski prevod knjige sadrži pogovor dr Zorana Milivojevića "Racionalno vaspitavanje - širok prostor između preterano popustljivog i preterano zahtevnog vaspitanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: