"Deset vekova srpske književnosti"

U okviru antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti" danas je izašlo iz štampe Drugo kolo u deset knjiga. To je trenutno najveći poduhvat u srpskom izdavaštvu započet prošle godine kada je objavljeno prvo kolo.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 22.07.2011.

15:43

Default images

Pokretač i glavni urednik edicije je dopisni član SANU Miro Vuksanović, a urednici profesori univerziteta i književni istoričari Zlata Bojović, Slavko Gordić, Sava Damjanov, Milivoj Nenin, Marija Kleut, Tomislav Jovanović, Marko Nedić i Mirjana D. Stefanović.

Izdavački centar Matice srpske, koji nema zaposlenih, vodi ovaj nacionalni projekat. U prvom kolu štampane su knjige Svetog Save, Dositeja, Sterije, Njegoša, Bore Stankovića, Ive Andrića i Miloša Crnjanskog, kao i tri antologije: poezija starog Dubrovnika i Boke Kotorske, jednostavni oblici narodne književnosti i srpsko pesništvo Miodraga Pavlovića.

U drugom kolu na 4.200 stranica, po istoj koncepciji, s predgovorom, antologijskim izborom, životopisom autora, selektivnom bibliografijom, napomenama, rečnicima, objašnjenjima i odabranim kritikama objavljene su knjiga: Laze Kostića, Jovana Skerlića, Petra Kočića), Isidore Sekulić, Sime Matavulja, Milovana Vidakovića, Zaharija Orfelina, Stevana Sremaca, Iva Andrića i Miloša Crnjanskog.

U svakoj knjizi se objavljuju urednička načela i naslovi 120 knjiga prve serije. Jedinstvenu ediciju podržava Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, a pojedine knjige su pomogli Ministarstvo kulture, Dunav osiguranje, Mona i KTB iz Beograda.
Najviše primeraka uzimaju pretplatnici iz zemlje i inostranstva. Tako je prodato više od polovine tiraža prvog kola.

Glavni urednik Vuksanović je povodom izlaska iz štampe Drugog kola izjavio da "20 knjiga na blizu 10.000 stranica, objavljenih u dve godine, predstavljaju pravi podvig u sadašnjim neprilikama, izdavačkim i drugim".

"Takva edicija nije kanon u srpskoj literaturi, ali jeste temelj bez kojeg kuća srpske književnosti ne bi bila stabilna", ocenio je Vuksanović i dodao da "to je korpus srpske književnosti stvoren po književno-istorijskim kriterijumima, bez podešavanja i ključeva, na svim oblicima srpskog jezika, iz svih oblasti u kojima je stvarana usmena i pisana književnost".

On je objasnio da su "uključili pisce čija je pripadnost dvostruka, bez namere da ih preuzimamo, već da pokažemo da sa srodnim narodima, po jeziku, istoriji i drugim osobinama, imamo deo zajedničke kulturne baštine". Cena jednog kola je 15.000,00 dinara, a izdavač daje i popust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: