Objavljena "Kulturna istorija Srba"

Knjiga "Kulturna istorija Srba" čiji je autor jedan od najznačajnijih srpskih istoričara književnosti Jovan Deretić (1934-2002), objavljena je u izdanju beogradskog Evro Đuntija (Evro Giunti).

Kultura

Izvor: Beta, PR

Sreda, 20.07.2011.

13:18

Default images

"Kulturna istorija Srba" predstavlja sveobuhvatnu sintezu osnovnih znanja iz istorije i drugih grana kulture srpskoga naroda, ali i predložak za razumevanje kulturno-istorijske pozadine književnosti u pojedinim razdobljima.

Reč je o jedinstvenoj knjizi od neprocenjivog značaja za istoriju srpske kulture i književnosti, koja je po prvi put od svog objavljivanja potkrepljena velikim brojem slika i fotografija spomenika kulture, manastira, fresaka, kompozicija i mnogih drugih značajnih tekovina viševekovne kulturne istorije Srba.

U knjizi se opisuju osobenosti geografskog prostora, dolazak Starih Slovena na Balkan, srpska kultura u ranom srednjem veku, formiranje srpske političke i kulturne individualnosti, kao i zadužbinarstvo i zidanje manastira, ali i uticaj Vizantije na srpsku kulturu.

Jovan Deretić je u svom delu opisao i početke prava, arhitekture, slikarstva i književnosti, kao i najznačajnije manastire i crkve, narodnu religiju i osobenosti srpske kulture od doba kralja Milutina, preko poznog srednjeg veka, turskih osvajanja, građanske kulture, sve do međuratnog razdoblja i savremene kulture do druge polovine 20. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: