Šezdeset godina "Lovca u žitu"

Danas se navršava 60 godina od objavljivanja kultne knjige "Lovac u žitu" Džeroma Dejvida Selindžera koja je prodata u više od 65 miliona primeraka.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Lovac u žitu" je još od svog prvog objavljivanja 16. jula 1951. godine postala omiljeno štivo mladih širom sveta i prerasla u kulturološki fenomen s obzirom da se bavi temama kao što su tinejdžerska zbunjenost, bes, otuđenje, buntovništvo i seksualnost.

To je priča o 16-godišnjem Holdenu Kolfildu, neprilagođenom dečaku koji je zbog slabih ocena izbačen iz škole u Pensilvaniji.

Holden u prvom licu i kolokvijalnim govorom opisuje uspomene na vreme provedeno u Njujorku u kome će u samo 48 sati upoznati različite društvene miljee od časnih sestara do prostitucije.

Poznatog (anti)junaka Selindžeerovog slavnog dela, kritičari opisuju kao "najpoznatijeg literarnog zabušanta" i "gnevnog mladića", koji je "konstantno u ratu s odrastanjem", zbog čega je i postao "ikona tinejdžerskog bunta".

Listovi "Mond" i "Tajm" uvrstili su ovu knjigu među 100 najboljih romana 20. veka, a mnogi je smatraju jednom od tri najbolja američka literarna ostvarenja zajedno sa "Haklberi Finom" Marka Tvena i "Velikim Getsbijem" Skota Ficdžeralda.

Bila je i jedna od najzabranjivanih knjiga jer su cenzorima smetale psovke i nedolični vokabular sa epizodama seksa, uživanja u alkoholu i prostituciji koje glavni junak romana opisuje.

Selindžer se 15-ak godina nakon objavljivanja romana potpuno povukao iz javnog života ne objavivši više ništa i odlučno odbijajući sve ponude za pozorišne i filmske adaptacije svog nevelikog opusa od samo četiri knjige. Roman je ostavio neizbrisiv trag u pop-kulturi, filmu, rok muzici, televiziji, književnosti, stripu.

Najkontroverzniji događaj povezan s ovim romanom bio je atentat na muzičara Džona Lenona. U džepu ubice legendarnog člana Bitlsa, koji je bio opsednut likom Holdena Kolfilda, pronađen je primerak "Lovca u žitu".

Roman je pronađen i kod čoveka koji je pokušao da ubije Ronalda Regana, ali i kod atentatora američke glumice Rebeke Šifer.

Knjige/Stripovi

Širi izbor za Bukera 2011.

Među 13 autora u širem izboru za književnu nagradu Buker za 2011. godinu našao se bivši dobitnik Alan Holingharst (Hollinghurst), kao i Sebastijan Beri (Sebastian Barry) i Džulijan Barns (Julian Barnes), koji su ranije bili u užem izboru.

Knjige/Stripovi sreda 27.07. 14:49 Komentara: 1

"Bojni poklič majke tigra" Ejmi Čua

Novosadska izdavačka kuća "Psihopolis", specijalizovana za knjige iz popularne psihologije i pshološke i pedagoške priručnike za samopomoć, objavila je prevod "Bojni poklič majke tigra" Ejmi Čua, knjigu koja dovodi u pitanje popustljiv način vaspitanja.

Knjige/Stripovi ponedeljak 25.07. 13:24 Komentara: 0

Umberto Eko redukovao "Ime ruže"

Italijanski pisac Umberto Eko napisao je novu, pojednostavljenu verziju svog čuvenog romana "Ime ruže", piše španski list "El Pais", pozivajući se na saopštenje izdavačke kuće "Bompjani" koja je knjigu prvi put izdala 1980. godine.

Knjige/Stripovi petak 22.07. 17:41 Komentara: 39

"Deset vekova srpske književnosti"

U okviru antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti" danas je izašlo iz štampe Drugo kolo u deset knjiga. To je trenutno najveći poduhvat u srpskom izdavaštvu započet prošle godine kada je objavljeno prvo kolo.

Knjige/Stripovi petak 22.07. 15:43 Komentara: 8
strana 1 od 27 idi na stranu