Risojeviću nagrada "Dušan Vasiljev"

Ovogodišnji dobitnik književne Nagrade "Dušan Vasiljev" je Ranko Risojević za knjigu "Gospodska ulica" u izdanju Matice srpske, saopšteno je danas u Društvu književnika Vojvodine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Odluku o nagradi, koju dodeljuje Skupština opštine Kikinda, doneo je žiri s Jovanom Zivlakom na čelu, a u najužoj konkurenciji nalazila su se još dva dela - "Preživljavanje" Dragoslava Mihailovića i "Mrtvo polje" Srđana Srdića.

Nagrada će biti uručena sutra u Kikindi, gde je i rođen Dušan Vasiljev (1900-1924), poznati pesnik i prozni pisac ekspresionističkog usmerenja.

Nagrada se sastoji od diplome i 2.500 evra u dinarskoj protivrednosti.

Risojević je rođen 1943. godine u Kalenderima, opština Kostajnica, profesor je matematike i fizike, ali i pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike i prevodilac.

Objavio je oko 40 knjiga, uključujući sedam romana, a "Gospodska ulica" je drugi tom u istoimenoj trilogiji, u kojoj prva knjiga nosi naslov "Simana", a treća "Beskućnik".

Knjige/Stripovi

NIN-ova nagrada za dela na srpskom

Za NIN-ovu nagradu od ove godine moći će da konkurišu samo romani objavljeni na srpskom jeziku, koji su kao takvi zavedeni u međunarodnom onlajn bibliografskom servisu COBIS S, bez obzira na mesto izdavanja, odlučio je žiri za dodelu tog književnog priznanja.

Knjige/Stripovi četvrtak 30.06. 22:13 Komentara: 0

Javna čitanja i u Beogradu

U okviru međunarodnog festivala kratke priče ”Kikinda short”, koji je počeo u Kikindi 29. juna, UK ”Parobrod” iz Beograda kao suosnivač festivala organizuje javna čitanja 1. i 2. jula u Beogradu.

Knjige/Stripovi četvrtak 30.06. 09:18 Komentara: 1

Danilovu uručen "Vasko Popa"

Pesniku Draganu Jovanoviću Danilovu danas je u Vršcu u gradskoj kući uručena prestižna nagrada Vasko Popa za knjigu pesama pod nazivom "Moja tačna priviđenja" u izdanju arhipelaga iz Beograda, koja je izabrana za najbolje pesničko ostvarenje u srpskoj poeziji u protekloj godini.

Knjige/Stripovi utorak 28.06. 15:33 Komentara: 0

Strip konferencija u Kragujevcu

Prva međunarodna strip konferencija "Kragujevac, godine prve" biće održana od 1. do 3. jula u Kragujevcu, u organizaciji Udruženja ljubitelja devete umetnosti "Svet stripa" i nevladine organizacije "Millennium".

Knjige/Stripovi ponedeljak 27.06. 12:19 Komentara: 3
strana 1 od 33 idi na stranu