Poslednja subota Ernesta Sabata

Trideseti aprilski dan 2011. godine u svetu književnosti ostaće upamćen kao dan kada je umro “poslednji klasik argentinske književnosti”, slavni pisac Ernesto Sabato, koji je u 99. godini preminuo u svom domu u Santos Lugaresu, provinciji Buenos Ajresa.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2011.

10:04

Default images

“Dobio je bronhitis pre petnaest dana, a u njegovim godinama to je strašno”, kazala je Sabatova supruga Elvira Gonsales Fraga. Tako je smrt zadesila čuvenog pisca samo dva meseca pred njegov stoti rođendan. Vest o smrti Argentinca obišla je svet, slaveći njegov književni opus ali i borbu protiv diktature u Argentini (1976-1983).

“Dr Sabato je zauzeo mesto u južnoameričkoj književnosti, rame uz rame sa Markesom, Ljosom i Borhesom, ali je pratio svoj jedinstveni literarni put, što ga je izdvojilo iz grupe pisaca takozvanog “latinoameričkog buma” koji se desio tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka”, piše “The Wahington Post”.

Španski “El Pais” opisuje preminulog pisca kao poslednjeg klasika argentinske literature, dok “El Mundo” navodi da je Sabato bio poslednji živi argentinski pisac čije se ime písalo velikim slovom.

“Sabato je bio nagrađivani pisac koji je prema sopstvenom prizanju sišao čak i u pakao da bi istražio zločine počinjene u ‘prljavom ratu’”, navodi urugvajski “El Pais”.

Ernesto Sabato rođen je 24. juna 1911. godine u Rohasu, na području Buenos Ajresa, od oca italijanskog, i majke italijansko-albanskog porekla. Autor je tri čuvena romana: “Tunel” (1948), “O junacima i grobovima” (1961) i “Abadon, anđeo uništenja” (1974). Ti romani prevedeni su na više od trideset jezika.
Najveće književno priznanje na španskom jeziku, nagradu “Servantes” osvojio je 1984. godine. Upravo je njegova sekretarica Elvira, a kasnije i supruga, najzaslužnija što je čuveno delo “O junacima i grobovima” ugledalo svetlost dana.

“Hteo sam da spalim rukopis romana nakon mnogo godina pisanja, ali se moja supruga razbolela zbog svađa oko te odluke, pa sam promenio mišljenje. Možda je to zbog toga što sam mislio da su sva moja dela nesavršena, nečista, a smatrao sam da je vatra veoma pročišćujuća”, naveo je BBC deo intervjua slavnog pisca.

On je 1979. godine odlikovan ordenom Legije časti Francuske, gde je njegov roman “Abadon, anđeo uništenja” osvojio nagradu za najbolji strani roman tri godine ranije.

Sabato je napisao i brojne eseje, među kojima je najpoznatiji “Pre kraja” iz 1999. godine, koji se smatra njegovim duhovnim testamentom.

Krajem osamdesetih našao se na čelu nacionalne Komisije za nestale osobe, čiji su radovi o zločinima diktature objavljeni u knjizi “Nikad više”. Oko trideset hiljada protivnika tadašnjeg režima ubijeno je ili nestalo, podaci su organizacija za zaštitu ljudskih prava.

“Jedino ćemo sa demokratijom biti sigurni da se nikada više neće ponoviti događaji kao ovi, zbog kojih je Argentina tako tužno neslavna u svetu”, izjavio je svojevremeno Sabato.

Uprkos slavi, pisac je živeo skromno poslednjih nekoliko godina u kućici u Santos Lugaresu, sa suprugom. Trebalo je da bude počasni gost Sajma knjiga u Buenos Ajresu, koji se održava od 20. aprila do 9. maja. Organizatori sajma odlučili su da se 1. maja na simboličan način oproste od Sabata, u sali koja nosi ime njegovog kolege Horhea Luisa Borhesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: