Otvorena izložba Zorana Janjetova

Retrospektivna izložba strip crtača Zorana Janjetova otvorena je u subotu uveče u Francuskom institutu u Beogradu, u prisustvu kultnog strip autora, reditelja i pesnika Alehandra Žodorovskog.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 16.04.2011.

12:55

Default images

Francuski institut bio je tesan da primi sve ljubitelje devete umetnosti i poštovaoce stvaralaštva Janjetova i Žodorovskog, a prisutne je, pored dvojice umetnika, pozdravila i direktorka instituta Paskal Delpeš, koja je skrenula pažnju na značaj Janjetovog dela za srpsku i svetsku strip umetnost.

Žodorovski je izrazio zadovoljstvo što boravi u Beogradu, zahvaljući svom prijatelju i ispričao kako je upoznao Janjetova, sa kojim trenutno radi na novom strip albumu.

"Bilo je to sedamdesetih godina kada sam završavao film 'Sveta planina' i sa mnogo ambicija i uzbuđenja počinjao novi projekat 'Dina' u kome sam hteo da angažujem Salvadora Dalija, Orsona Velsa, grupu 'Pink Flojd', a bio je tu i jedan genije koji je pravio crteže za filmove Mebijus", rekao je Žodorovski.

Kada je projekat propao, Žodorovski je to video kao izazov da ono što nije uspeo u filmu, ostvari u stripu, sa željom da "promeni sve u stripu" i tada je upoznao Janjetova, "mršavog nepoznatog crtača, stranca čudnog imena".

"Već 25 godina radimo zajedno, odustali smo od Mebijusovog stila i uspeo sam da promenim sve u stripu, a Janjetov je izgradio svoj stil i postao jedan od vodećih majstora stripa, čija dela se prevode širom sveta", istakao je Žodorovski.
U Francuskom institutu izložene su originalne table serijala "Inkal", "Mladosti Džona Difula", "Tehnopapa" i "Oružje Metabarona", kao i radovi štampani isključivo u Srbiji poput "Bernarda Panasonika".

U sklopu postavke premijerno su predstavljene originalne table Janjetovog poslednjeg albuma "Ogregod", koji je radio sa Žodorovskim, a neka od izloženih dela su pravljena za portebe izložbe.

Poput Enkija Bilala, Janjetov je među prvim crtačima iz regiona koji su počeli da crtaju za francusko-belgijsku strip scenu, otvorivši vrata čitavoj generaciji autora koji danas doprinose razvoju francuskog strip izdavaštva.

Žodorovskom će u subotu u 20h u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biti uručen "Zlatni pečat", najviše priznanje koje dodeljuje Kinoteka i održati predavanje o svom opusu, uz anegdote iz veoma bogate umetničke karijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: