SKZ priredila omaž Novici Tadiću

Kritičko-naučni omaž u čast velikana srpske poezije Novice Tadića, koji je preminuo krajem januara ove godine, održan je 17. marta u prostorijama Srpske književne zadruge.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.03.2011.

18:11

Default images

Otvarajući skup, glavni urednik SKZ Dragan Lakićević podsetio je da je prošlo 40 dana od Tadićeve smrti. "Njegova poezija nastavlja da živi drugim životom i ovo je prvi posthumni prilog onome što je do sada već rečeno o njegovom delu koje će postati predmet novih iščitavanja i tumačenja", kazao je Lakićević.

Pozivu da govore o Tadićevom delu odazvali su se prof. dr Jovan Delić, prof. dr Radivoje Mikić, dr Duško Babić i mladi istoričari i teoretičari književnosti Jelena Angelovska i Goran Korunović.

Delić se osvrnuo na odnos pesnika prema temama zla i slobode, koje su za njega bile tesno isprepletane, pošto je bio uveren da je "zlo u nama i da je ono pokretač mnogih zbivanja u svetu kroz celu istoriju čovečanstva".

Babić je prepoznao da je ipak postojala i iskra svetla koje želi da se pomoli u svetu koji se raspada. On je prepoznao da se mogu naći analogije između stihova Đure Jakšića i Tadića, ne zalazeći u to da li je Tadić svesno išao Jakšićevim tragom.

Mikić, koji se više decenija bavio Tadićevom poezijom, uporedio ga je sa pesnikom „ponorne tuge“ Gotfridom Bemom. On je dodao da je Tadić, koji je sve vreme pevao o drami čoveka modernog doba, nekoliko godina pre smrti uneo u poeziju ton molitve, figuru Boga, slutnju smrti i svetlo sakralnog.

Novica Tadić rođen je 1949. godine u Crnoj Gori. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na katedri za filozofiju. Za brojne zbirke poezije dobijao je nagrade kao što su "Ljubiša Jocić", "Milan Rakić", "Stanislav Vinaver", Zmajevu nagradu Matice srpske, Disovu nagradu, zatim nagrade "Branko Ćopić" i "Djura Jakšić".

Za zbirku pesama „Neznan“ dobio je prestižnu nagradu „Meša Selimović“. Preminuo je 23. januara ove godine u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: