Objavljen Matijevićev novi roman

Zrenjaninska izdavača kuća "Agora" poznata po dobrom osećaju prilikom izbora dela domaćih autora, što potvrđuju brojne književne nagrade, upravo je objavila roman "Časovi radosti" Vladana Matijevića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.03.2011.

14:54

Default images

Matijević je ove godine već dobitnik dve prestižne nagrade "Meša Selimović" i " Bora Stanković" za roman "Vrlo malo svetlosti" koji je, takođe, objavila "Agora" 2010. godine.

Matijević je osvojio pre nekoliko godina još dve prestižne nagrade - Ninovu za roman godine i Andrićevu za najbolju pripovetku.

Novi roman "Časovi radosti" čiji je podnaslov "Avanture Mace Aksentijević" doživeo je , "premijeru" 2009. u Francuskoj, gde je imao nekoliko izdanja i dobio nepodeljene pohvale i publike i kritike.

Francuski magazin "Mari - Cler" proglasio je "Avanture Mace Aksentijević" za "neobično delo briljantnih refleksija o životu, ljubavi, orgazmu. Kroz kratka poglavlja pratimo seksualne izlete slovenske Lolite, hiljadu puta razuzdanije i zabavnije od svoje starije nabokovske sestre, Fabrice Gaignault".

U izboru lista "LIberasion" ovaj roman je uvršten u 50 knjiga za leto i preporučuje ga kao "istinsko poetsko štivo... Ova devojka je sačinjena od iste tvari kao i snovi. Poklanja nam krhotine večnosti, lenčari, poučava, upućuje, filozofira... knjiga čiji je istinski glavni junak strast".

"Portret razljućenog i neobuzdanog Erosa, koji ne povlađuje, ako se tako može reći, ni muškom ni ženskom rodu", ocenio je list "La Liberté".

"Dosta vam je svega? Ništa niste videli. Još niste uživali u fantaziji ove lagane knjižice. Nema ničeg sličnog u klasičnoj erotskoj književnosti. Što više odmičemo s čitanjem, više se zabavljamo... Potpuno nadrealno", napisao je kritičar Daniel Loren za "Le Devoar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: