Predstavljena knjiga o R. Munitiću

Na 58. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 30. marta je predstavljena monografija posvećena Ranku Munitiću (1943-2009), ovogodišnjem dobitniku, posthumno, nagrade za životno delo, koja će biti uručena njegovoj supruzi Zorici Munitić na otvaranju festivala u Domu omladine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.03.2011.

15:04

Default images

Knjigu o filmskom kritičaru, teoretičaru i televizijskom autoru Munitiću pod naslovom "Filmski prijatelji i prijatelj filma" priredio je Vladimir Lazarević.

Umetnički direktor festivala Janko Baljak istakao je da je Munitić ostavio dubok trag u našoj kulturi kroz analize kinematografije, mnogobrojne knjige i televizijske portrete glumaca i reditelja bivše Jugoslavije u čak stotinak emisija.

On je ukazao da je, na žalost, dosta toga zagubljeno ili rasuto po privatnim kolekcijama.

"Nastojimo da sve to rekonstruišemo kao baštinu ju-kinematografije. Smisao ove nagrade je da se u fokus stavi potreba da se ta gradja spase i sistematizuje", kazao je Baljak.

Dramska autorka Zorica Munitić je izjavila da "već dve godine čeka da se Rankova dokumentacija sredi" i da je spremna da u tom cilju ostavi Jugoslovenskoj kinoteci njihov stan (u ulici Svetozara Markovića).

Prema njenim rečima, tu bi bilo mesta za biblioteku i videoteku koje bi mogli da koriste budući istraživači.

Ona je istakla da je u monografiji štampan i Munitićev poslednji tekst "Pitanje filmske kritike", koji je pripremio za posebnu knjigu, ali do sada nije bio objavljen.

Kako se ocenjuje u uvodu monografije, Munitić je ostavio rukopis te knjige kao zaveštanje, sa osećanjem za nesporne vrednosti u sferi filmske misli, a budući istraživači i teoretičari filmskog nasledja biće mu posebno zahvalni na sistematskom oblikovanju arhivskog materijala rasutog po časopisima još od ranih 20-ih godina prošlog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: