Dača Maraini dolazi u Beograd

Italijanska književnica Dača Maraini gostovaće 1. aprila na književnoj večeri koja će biti priređena u Palati „Italija“ u Beogradu, najavljeno je iz Italijanskog instituta za kulturu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.03.2011.

17:39

Default images

Tokom večeri biće prikazan dokumentarni film „Žene, bogorodice, svetice i vidarke" Marije Đustine Laurenci i Roberta Lo Verdea, u kojem se Dača Maraini pojavljuje kao pripovedač. Nakon projekcije filma, koja je zakazana za 19:30h, biće priređen razgovor s književnicom i autorima dokumentarca.

O književnim temama sa Dačom Maraini, čiji je književni rad prevashodno posvećen problemima žena, razgovaraće Snežana Milinković, naveli su organizatori u saopštenju.

Dokumentarac „Žene, bogorodice, svetice i vidarke“ govori o Medicinskoj školi u Salermu i o najznačajnijim ličnostima srednjeg veka u kojem jug Italije, a posebno Salerno, zauzimaju jedno od, u kulturnom smislu, najplodnijih mesta na svetskoj mapi.

Dača Maraini (Dacia Maraini) rođena je 1936. godine u Fjezoleu. Prvi roman „La vacanza“ (Odmor) objavila je 1962. godine. Osim romana piše i pozorišne komade, poeziju i eseje.

Za književni rad dobila je brojna ugledna priznanja, među kojima su i prestižne italijanske književne nagrade Strega (Premio Strega) i Kampijelo (Premio Campiello), a njena dela prevedena su na mnoge svetske jezike.

Kada je bila dete, njena porodica se preselila u Japan, bežeći od fašizma. Od 1943. do 1946. godine bili su zatočeni u japanskom koncentracionom logoru, a nakon rata vratili su se u Italiju i jedno vreme živeli na Siciliji.

Nakon razvoda roditelja, Dača se s ocem preselila u Rim, gde je završila prestižni državni institut. Udala se za milanskog slikara Lučija Pocija, ali se nakon nekoliko godina razvela od njega. Od 1962. do 1983. živela je sa slavnim italijanskim piscem Albertom Moravijom.

Marainijeva, Moravija i Enco Sičilijano osnovali su 1966. pozorišnu kompaniju čija je misija bila da postavlja na scenu nove italijanske komade.

U izbor su bili uključeni i njen komad „La famiglia normale“ (Normalna porodica), Moravijin komad „L'intervista“ (Intervju) i druga dela. Godine 1973. pomogla je osnivanje Teatra „Madalena“ koji su vodile samo žene. Dobitnica je Velikog krsta Republike Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: