Novčana kazna za Orhana Pamuka

Nadležni sud u Istanbulu osudio je na novčanu kaznu nobelovca Orhana Pamuka na osnovu privatnih tužbi šest lica koja su ga teretila je da je svojim izjavama narušio njihov nacionalni ugled.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2011.

15:29

Default images

Pamuk je osuđen da plati po 1.000 lira (jedan evro dve lire) porodicama pet vojnika koji su poginuli u borbama protiv kurdskih pobunjenika, kao i advokatu Kemalu Kerinčizu, inače poznatom nacionalisti, koji se trenutno nalazi u pritvoru jer je osumnjičen da je bio član jedne ekstremne grupe koja je pripremala vojni udar.

Pamuk je kažnjen zbog izjave koju je 2005. godine dao jednom švajcarskom listu: "U Turskoj je ubijeno 30 hiljada Kurda i milion Jermena".

To je odmah izazvalo talas reagovanja, pošto su ti zločini - pogotovo genocid nad Jermenima - tabu teme o kojoj se dotad u Turskoj nije smelo javno govoriti.

Ankara demantuje da je izvršen genocid nad pripadnicima tog naroda, koji se, kako tvrde Jermeni, dogodio u vreme raspada Otomanske imperije. Tada je stradalo više od milion i po ljudi.

Javni tužilac je tada pokrenuo krivični postupak protiv Pamuka i on se mogao naći tri godine u zatvoru. Ali, pod pritiskom domaće i svetske javnosti, sud je odustao od optužnice.

Nobelovac se, međutim, u međuvremenu našao na udaru privatnih lica i sud ga je sada osudio da im plati simboličnu odštetu zbog pretpljenog bola i povrede nacionalnog ugleda.

Presuda je izazvala oštre kritike.

"Ovo je sramno za Tursku. Ljudi imaju pravo da slobodno iznesu svoj stav", kazao je Džan Paker, predsednik Fondacije za društvena i ekonomska istraživanja, prenosi list "Zaman".

Drugi optužuju pravosuđe da se nasslo u "službi nekih idelogija" i tvrde da u zemlji ne postoji vladavina prava.

U ovom času nije jasno da će se na presudu žaliti advokati nobelovca Pamuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: