Goranu Mrakiću Vibova nagrada

Piscu i novinaru iz Temišvara Goranu Mrakiću (32) uručena je Vibova nagrada za 2010. godinu, koju mladim satiričarima dodeljuje list "Politika".

Izvor: Tanjug
Podeli

Odluku o 16. laureatu Vibove nagrade doneo je žiri u sastavu: pesnik Ljubivoje Ršumović (predsednik), urednik u "Politici" Petar Mićković i satiričari Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Čotrić i Nenad Vučetić.

U obrazloženju žirija je navedeno da je Mrakić "buntovnik s razlogom", oštar beskompromisan i duhovit autor, koji kada piše, štedi reči, ali ne štedi mete svoje kritike.

"Mrakić je mlad autor, ali piše znalački zrelo i potvrđuje misao Lava Tolstoja da su 'aforizmi najbolja forma za iznošenje filozoskih misli'", kazao je Ršumović i dodao da autor poseduje umeće da ceo roman ispriča jednom rečenicom.

Mrakić je rođen 1979. godine u Rumuniji i završio je Srpsku teoretsku gimnaziju "Dositej Obradović" u Temišvaru, gde je diplomirao istoriju 2001. godine na Zapadnom univerzitetu. Jedan je od urednika nedeljnika na srpskom jeziku "Naša reč". Objavio je dve zbirke pesama i zbirku aforizama, a zastupljen je i u više antologija pesama u Srbiji.

Dobitnik je nagrade "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije za najboljeg srpskog satiričara dijaspore 2005. godine.

Prevodi sa rumunskog i srpskog jezika.

Nagrada, koja se dodeljuje od 1995. godine, piscima mlađim od 35 godina, u znak sećanja na satiričara i novinara "Politike" Vladimira Bulatovića Viba, sastoji se od diplome, bronzanog reljefa sa Vibovim likom i novčanog iznosa od 50.000 dinara.

Knjige/Stripovi

Andrić je omiljen na “Fejsbuku”

Ivo Andrić i Fjodor Dostojevski omiljeni su pisci članova virtuelne društvene mreže “Fejsbuk” (Facebook), pokazala je anketa koju su sprovele beogradska izdavačka kuća "Laguna" i internet sajtovi MC Portal (www.mcp.com) i Knjige.pravac.com .

Knjige/Stripovi četvrtak 31.03. 15:17 Komentara: 18

Predstavljena knjiga o R. Munitiću

Na 58. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 30. marta je predstavljena monografija posvećena Ranku Munitiću (1943-2009), ovogodišnjem dobitniku, posthumno, nagrade za životno delo, koja će biti uručena njegovoj supruzi Zorici Munitić na otvaranju festivala u Domu omladine.

Knjige/Stripovi sreda 30.03. 15:04 Komentara: 2

Džon Le Kare neće "Bukera"

Britanski pisac Džon Le Kare (John Le Carre) tražio je da njegovo ime bude skinuto sa užeg spiska nominovanih za međunarodnu nagradu "Man Buker" (Booker), jer se, kako je rekao, ne takmiči za književna priznanja.

Knjige/Stripovi sreda 30.03. 13:46 Komentara: 2
strana 1 od 31 idi na stranu