Arsenijeviću i B92 nagrada NBS

Narodna biblioteka Srbije 28. februara je u okviru obeležavanja 179 godina rada, dodelila nagradu Vladimiru Arsenijeviću za roman "Predator", kao najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2010. godinu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.02.2011.

13:51

Default images

Ministar kulture Nebojša Bradić je uručio ovo priznanje glavnoj urednici "Samizdata B92" Lidiji Kusovac, umesto bolesnog laureata. Nagrada se sastoji od povelje izdavaču i autoru i novčane nagrade u iznosu od 100.000 dinara.

Obraćajući se gostima u Čitaonici biblioteke, Bradić je čestitao "rođendan" najstarijoj kulturnoj ustanovi u Srbiji, koja je u svakom pogledu okrenuta budućnosti.

Rekonstrukcija 6.000 metara kvadratnih namenjenih korisnicima Biblioteke se, kako je naveo Bradić, privodi kraju, a u međuvremenu su uvedeni novi onlajn servisi - Centralni katalog stare i retke knjige i nove zbirke Digitalne biblioteke.

Bradić je najavio da će svečano otvaranje rekonstruisanih prostora biti 6. aprila, na dan kada su nemački avioni 1941. godine bombarovali Beograd i a Narodnu biblioteku, u kojoj je spaljeno hiljade dragocenih knjiga.

Naglasivši da je ovo jedan od njavažnijih poslova koji će biti okončani u "Godini knjige i jezika", koja traje do 23. aprila, Bradić je podsetio da je Ministarstvo realizovalo niz projekata, a svi su usmereni na promocijui srpske književnosti u svetu.
Foto: Tanjug
U tom kontekstu on je naveo nastup Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se otvara 17. marta i na kome je Srbija zemlja u fokusu. U okviru priprema za taj nastup prevedneo je više od 100 dela srpskih autora na nemački, ali i druge svetske jezike.

Obrazlažići odluku žirija da se, između 25 najčitanijih knjiga, odabere delo Arsenijevića, upravnik Biblioteke i predsednik žirija Sreten Ugričić je istakao da su svi članovi jednoglasno izdvojili ovaj roman, a zatim i roman Mirjane Đurđević "Kaja, Beopgrad i dobri Amerikanac", u izdanju "Lagune".

Umesto nagrađenog Arsenijevića, pročitana je njegova poruka u kojoj je zahvalio što je nagrađen, i podvukao da je "lepo biti čitan, jer ako se izvrne utroba da bi se neka knjiga napisala, a ljudi uzvrate intenzivnim interesovanjem onda u tome ima zaistan nečega".

Priznavši da mu je ovo, posle NIN-ove nagrade (1995) prvo priznanje, Arsenijević je zaključio da "nagrade treba primati sa zahvalnošću, ali se i ne uznositi previše".

Gostima su predstavljene nova verzija Digitalne biblioteke (www.digital.nb.rs) koja može da se vidi i putem mobilnih telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: