Dve velike nagrade za Čarlsa Simića

Čarls Simić, veliki američki pesnik i esejista srpskog porekla, jedan od vodećih savremenih svetskih pesnika, dobio je ovih dana dve velike nagrade za svoj književni opus.

Podeli

Simiću je najpre dodeljena Medalja “Robert Frost” za životno delo u poeziji. Medalju “Robert Frost” dodeljuje Američko pesničko društvo, a medalja koja nosi ime jednog od najvećih američkih pesnika XX veka biće dodeljena Čarlsu Simiću na svečanosti koja će se održati u aprilu.

Pored toga Čarls Simić je ovogodišnji dobitnik Nagrade “Vilček“ za umetnost i humanistiku koju već šest godina dodeljuje Fondacija Vilček. Nagrada Vilček dodeljuje se za životno delo u oblasti umetnosti i humanističkih nauka, a namenjena je izuzetnim stvaraocima stranog porekla koji su svoje delo ostvarili u okviru američke kulture. “Nagrada Vilček pomaže nam da predstavimo bogatstvo koje imigranti umetnici donose američkoj kulturi, kao i njihovu ključnu ulogu u oblikovanju glasa koji je izrazito, nesumnjivo američki”, stoji u saopštenju Fondacije Vilček. Fondacija Vilček ima za cilj da podigne svest javnosti o doprinosu imigranata u oblasti nauke, umetnosti i kulture u Sjedinjenim Američkim Državama. Fondaciju su 2000. godine osnovali Jan i Marica Vilček, imigranti iz bivše Čehoslovačke.

Nagrada “Vilček” iznosi 100.000 dolara, a odluku da Čarls Simić bude ovogodišnji dobitnik Nagrade Vilček doneo je veliki žiri sastavljen od istaknutih pisaca, književnih kritičara, univerzitetskih profesora i umetnika iz nekoliko profesija.

Nagrada “Vilček” biće uručena Čarlsu Simiću na svečanosti u Njujorku 4. aprila.

Poznat i kao dobitnik Pulicerove nagrade, Čarls Simić je dobitnik i čitavog niza drugih velikih nagrada za poeziju: Nagrade Markarturove fondacije, Nagrade “Edgar Alan Po”, Međunarodne Grifinove nagrade za poeziju, Nagrade “Valas Stivens”. Pre tri godine proglašen je za Poetu laureatusa Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

Srpski izdavač knjiga Čarlsa Simića “Arhipelag” objavio je nedavno obimnu knjigu izabranih pesama ovog velikog pesnika “Iščekujući presudu”. Ova knjiga predstavlja veliku retrospektivu Simićeve poezije koja obuhvata raspon od pesnikovih ranih stihova do pesama koje su prevedene iz rukopisa.

Knjige/Stripovi

Arsenijeviću i B92 nagrada NBS

Narodna biblioteka Srbije 28. februara je u okviru obeležavanja 179 godina rada, dodelila nagradu Vladimiru Arsenijeviću za roman "Predator", kao najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2010. godinu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 28.02. 13:51 Komentara: 6

"Čitajte knjigu glasno!"

U izuzetno prijatnoj i neobičnoj atmosferi za promociju knjige, nalik na dnevnu sobu, večeras je publici u CZKD-u predstavljena drama Elfride Jelinek “Rehnic (Anđeo uništenja)”. Preporuka: “Čitajte knjigu glasno!”

Knjige/Stripovi petak 25.02. 23:03 Komentara: 1

Osnovan Samostalni sindikat pisaca

Samostalni sindikat pisaca Srbije, koji će se brinuti o statusu pisca, položaju knjige, odnosu pisaca i izdavača i položaju samostalnih umetnika, osnovan je 25. februara u Beogradu, a za predsednika sindikata izabran je Dragan Tomić.

Knjige/Stripovi petak 25.02. 17:53 Komentara: 0
strana 1 od 27 idi na stranu