Dve velike nagrade za Čarlsa Simića

Čarls Simić, veliki američki pesnik i esejista srpskog porekla, jedan od vodećih savremenih svetskih pesnika, dobio je ovih dana dve velike nagrade za svoj književni opus.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

13:36

Default images

Simiću je najpre dodeljena Medalja “Robert Frost” za životno delo u poeziji. Medalju “Robert Frost” dodeljuje Američko pesničko društvo, a medalja koja nosi ime jednog od najvećih američkih pesnika XX veka biće dodeljena Čarlsu Simiću na svečanosti koja će se održati u aprilu.

Pored toga Čarls Simić je ovogodišnji dobitnik Nagrade “Vilček“ za umetnost i humanistiku koju već šest godina dodeljuje Fondacija Vilček. Nagrada Vilček dodeljuje se za životno delo u oblasti umetnosti i humanističkih nauka, a namenjena je izuzetnim stvaraocima stranog porekla koji su svoje delo ostvarili u okviru američke kulture. “Nagrada Vilček pomaže nam da predstavimo bogatstvo koje imigranti umetnici donose američkoj kulturi, kao i njihovu ključnu ulogu u oblikovanju glasa koji je izrazito, nesumnjivo američki”, stoji u saopštenju Fondacije Vilček. Fondacija Vilček ima za cilj da podigne svest javnosti o doprinosu imigranata u oblasti nauke, umetnosti i kulture u Sjedinjenim Američkim Državama. Fondaciju su 2000. godine osnovali Jan i Marica Vilček, imigranti iz bivše Čehoslovačke.
Nagrada “Vilček” iznosi 100.000 dolara, a odluku da Čarls Simić bude ovogodišnji dobitnik Nagrade Vilček doneo je veliki žiri sastavljen od istaknutih pisaca, književnih kritičara, univerzitetskih profesora i umetnika iz nekoliko profesija.

Nagrada “Vilček” biće uručena Čarlsu Simiću na svečanosti u Njujorku 4. aprila.

Poznat i kao dobitnik Pulicerove nagrade, Čarls Simić je dobitnik i čitavog niza drugih velikih nagrada za poeziju: Nagrade Markarturove fondacije, Nagrade “Edgar Alan Po”, Međunarodne Grifinove nagrade za poeziju, Nagrade “Valas Stivens”. Pre tri godine proglašen je za Poetu laureatusa Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

Srpski izdavač knjiga Čarlsa Simića “Arhipelag” objavio je nedavno obimnu knjigu izabranih pesama ovog velikog pesnika “Iščekujući presudu”. Ova knjiga predstavlja veliku retrospektivu Simićeve poezije koja obuhvata raspon od pesnikovih ranih stihova do pesama koje su prevedene iz rukopisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: